Glas Javnosti

MAJKL DŽEKSON NA SUĐENJU ZA PEDOFILIJU NOSIO SRPSKI ORDEN BELOG ORLA: Godišnjica smrti svetskog KRALJA POPA! (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan 2009. godine preminuo je Majkl Džekson, jedan od najčuvenijih muzičara druge polovine 20. veka i pevač koji je sa pravom nosio titulu kralja popa.

Majkl Džekson bio je u mnogo toga prvi u svojoj profesiji. Prvi je dostigao milionske tiraže sa albumom "Triler", prvi je snimao visokobudžetne spotove koje su režirali režiseri poput Spilberga, prvi je patentirao plesni korak kasnije svetski poznat kao "moonwalk", prvi je od pevača dobio lutkicu sa svojim likom, prvi je izvođač koji je dva puta primljen u Kuću slavnih...

Imao je ogroman broj hitova, pesme koje se slušaju i danas, pomerao je standarde sa svakim novim albumom i pesmom...

Džeksonov privatni život je izazivao kontroverze godinama. Promena njegove pojave se primećivala od kraja 1970-ih i početkom 1980-ih, sa promenama oblika njegovog nosa i boje njegove kože. Godine 1993. okrivljen je za seksualno zlostavljanje deteta iako nije bio optužen. Dva puta se ženio, prvo 1994. a zatim i 1996, postajući otac troje dece. Jedno dete je rodila surogat majka. Godine 2005. je zvanično optužen za maltretiranje deteta i zatim ponovo oslobođen optužbi. Dok se spremao za svoju poslednju koncertnu turneju 2009, pedesetogodišnji Džekson je preminuo usled predoziranja lekovima za uspavljivanje i smirenje. Njegova komemoracija je prikazivana uživo širom sveta i posmatralo ju je oko milijardu ljudi.

 

Za nas Srbe posebno je bilo interesantno suđenje Majklu Džeksonu za pedofiliju kada se u sudnici pojavio sa ordenom Belog orla na grudima! Taj orden je dodeljivan za hrabrost u Prvom svetskom ratu, a verovatno je kupljen na nekoj od aukcija i, prema tadašnjim procenama stručnjaka, plaćen je svega nekoliko stotina dolara.

Orden belog orla ustanovio je kralj Milan 1883. godine kao najviši orden za zasluge u Kraljevini Srbiji. Posle toga, orden je nastavio da se dodeljuje i kad je došlo do smene dinastije na srpskom prestolu 1903. godine. Kralj Petar Prvi Karađorđević nastavlja da dodeljuje orden belog orla, ali on više nije najviši u državi. Najviši orden postaje Karađorđeva zvezda.

Od Prvog svetskog rata ustanovljen je orden belog orla sa mačevima za izuzetnu hrabrost na bojnom polju. To je orden za ratne zasluge sa dva ukrštena mača između kraljevske krune i glave orla koji je Majkl Džekson nosio na suđenju.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR