Glas Javnosti

Još jedan nosilac GEBELSOVE PROPAGANDE: Osnivač festivala Berlinale bio nacista, povučena nagrada 'Alfred Bauer'

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Alfred Bauer, direktor i osnivač Filmskog festivala Berlinale, bio je okoreli nacista i "kontrolor" kinematografije u ime nacističkog ministra propagande Jozefa Gebelsa.

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) predstavili su nove detalje o nacističkoj prošlosti osnivača i direktora smotre Alfreda Bauera, sakrivenoj decenijama.

Istraživači su potvrdili ranije navode da je Bauer, direktor festivala od 1951. do 1976. godine, bio visoki funkcioner u kinematografskoj administraciji Rajha.

Taj organ je 1942. godine osnovao nacistički ministar propagande Jozef Gebels, kako bi strogo kontrolisao nemačku kinematografsku produkciju.

Bauer je tom funkcijom "doprineo funkcionisanju, stabilnosti i legitimitetu" nacističkog režima, navodi se u saopštenju organizatora Berlinala, koji pozivaju da se još više istraže koreni nemačke kinematografije i veze sa nacizmom.

Zapravo je prvo otkriće o Bauerovoj nacističkoj prošlosti u januaru otkrio nedeljnik "Die Zeit", što je navelo organizatore festivala da povuku nagradu koja nosi ime Alfred Bauer.

Pozivajući se na detaljno istraživanje nacionalnog arhiva, "Zeit" je tada preneo da je Bauer bio visoki zvaničnik u organu propagandne kinematografije koji je uspostavio Gebels, ministar Adolfa Hitlera.

Bauer je bio i član nacističke partije NSDAP, naveo je "Die Zeit" i dodao da je on igrao ključnu ulogu u nadzoru glumaca, reditelja i drugih članova filmske industrije, koji su inače bili pod potpunom kontrolom Gebelsa za vreme Trećeg rajha.

Nemački nedeljnik je dodao da se Bauer posle Drugog svetskog rata pobrinuo da izbriše tragove svoje nacističke prošlosti, čak se predstavljao kao protivnik nacizma.

Nagrada, koja nosi njegovo ime, bila je namenjena za film koji otvara nove umetničke perspektive u kinematografiji.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR