Glas Javnosti

SRPSKA SLIKARKA U KALENDARU UNESKA: Srbija predložila obeležavanje 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović!

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Preporuku za Generalnu konferenciju Uneska o godišnjicama, među kojima je i obeležavanje 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović, danas je usvojio Izvršni savet Uneska.

Srbija je predložila obeležavanje 150. godišnjice rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/2023. godine, uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske, navodi se u saopštenju.

 

-Srbija je zahvalna što je, na osnovu njenog predloga, Izvršni savet odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji Uneska da prihvati 150 godina od rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović kao godišnjicu čije će obeležavanje biti povezano sa Uneskom 2022/2023. godine- izjavila je ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

Kako navode u u MIP- u - osnova projekta proslave 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović jeste podsticanje saradnje između zemalja kroz podršku umetnika i aktivista, kao načina za promociju univerzalnog poštovanja pravde, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za negu kulturne raznolikosti i izgradnju mira.

Namera je da se predstavi i vrednuje “umetnički doprinosa velike srpske slikarke, kao i njenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu s kraja 19. i početka 20. veka”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR