Glas Javnosti

DUŠKO DUGOUŠKO DANAS PUNI 83 GODINE: Popularnog zeca koji nije skrenuo levo kod Albukerkija, pamtimo po glasu čuvenog glumca (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Crtani film u kome šašavi zec postavlja sopstvena pravila u šumi prvi put je emitovan davne 1938. godine, 30. Aprila. Nestašni zec je Duško Dugouško ili Bugs Bunny, a danas proslavlja 83. rođendan.

Iako mu u biografiji piše da je rođen 1940. na ekranima je od 1938. godine. Osmislili su ga Tek Ejveri i Bob Givens, a prvi od mnogih koji su mu pozajmili glas bio je Mel Blank, čovek sa hiljadu glasova.

Kod nas je prepoznatljiv po glasu glumca Nikole Simića koji decenijama bio animator ovog crtanog lika uz rečenicu: “Trabalo da skrenem levo kod Albukerkija”. 

-Šefe, koji ti je vrag?, bila je čuvena Duškova rečenica, a Simić je svojevremeno ispričao o tome sledeće:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Filmovi ? Serije ? Citati ? (@filmovi_serije_citati)

-Prvi Duško Dugouško bio je Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam...a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Pitao sam se kako ću ja to, a onda pomislio - isto kao i on. Tako je nastao taj unjkav glas- pričao je Nikola Simić dobro poznatim glasom.

Rođen u Bruklinu, omiljen širom sveta, ovaj zec crtana je verzija stand-up komičara. Najveći je crtani lik svih vremena i poseduje zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

-Narode, da li on stvarno misli da mene može da prevari?- rečenica je kojom se Duško Dugouško obraća publici kad god se nadmudruje sa ostalim akterima, najčešće Patkom Dačom ili Elmerom. Lik Duška osmišljen  tako da ima osobine svojstvene običnom čoveku. Ne natrprosečno inteligentan već snalažljiv i vragolast, i iako često namćorast istovremeno i duhovit.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Randy Moon (@randalmoon)

-Kao karakter lik Duška Dugouška precizno je definisan kao jedna vrsta bezobraznog, samosvesnog šereta i duhovitog čoveka koji odgovara u tradicionalnom smislu, arhetipu prevaranta, varalice, tj simpatičnog prevaranta i varalice koji je u stvari heroj narodnih priča- naglašava za sajt Danasa sociološkinja Milena Dragićević Šešić.

Duško Dugouško nizao je uspehe od samog početka, njegov zvaničan prvenac “Divlji zec” nominovan je za najbolji animirani film godine. Tu prestižnu nagradu, Oskara, osvaja 1959. godine filmom “Knighty Knight Bugs” odnosno “Vitez Duško Dugouško” .

(Glas jaavnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR