Glas Javnosti

DUA LIPA OSVOJILA GREMI: Srpkinja i hrvatica ostale BEZ nagrade!

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Beogradska džez pevačica, Aleksandra Denda (33), koja godinama gradi karijeru u Americi, gostovala je na albumu "Ona" njujorške kantautorke hrvatskog porekla Tane Alekse, koji je nominovan za Gremi, ipak Balkankama je ova nagrada izmakla iz ruke.

Denda i njena vokalna grupa Rosa, u kojoj pevačice sa četiri kontinenta izvode srpsku tradicionalnu muziku, sa Tanom su pevale naslovnu numeru "Ona", koja je bila nominovanu za prestižnu muzičku nagradu i to u dve kategorije.

Ipak, pobedu su odneli Kurt Eling i Danilo Perez za Secrets Are The Best Stories, dok je za najbolju džez solo improvizaciju proglašen "All Blues" od Čik Koria.

Podsetimo, Denda je kazala da muzika sa Balkana na Amerikance ostavlja snažan emotivni utisak.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandra Denda (@sandeesoulsista)

 

- Kad sam čula da je Tanin album nominovan u dve kategorije, za najbolji vokalni džez album i najbolju džez solo improvizaciju, bila sam u stanju apsolutnog ushićenja i neverice. S obzirom na to da sam svedočila različitim preprekama na koje je Tana nailazila prilikom produkcije i promocije albuma, izuzetno mi je drago što su njeno umeće i trud dobili priznanje kakvo zaslužuju- istakla je.

- Amerikancima naša muzika zvuči egzotično i ezoterično. Kako je izvodimo na jeziku koji ne razumeju, a na njih ostavlja dubok emotivni utisak, često pitaju kakva se priča krije iza pesama. Zato smo u naše nastupe uvrstile i pripovedački aspekt. Nakon svake numere ispričamo neku priču, slušaocima približimo kontekst pesme, odnosno potrudimo se da celokupno kulturno sećanje i naš folklor prenesemo publici - rekla je ona.

S druge strane, pevačica albanskog porekla Dua Lipa osvojila je nagradu za najbolji pop album.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

 

(Glas javnosti/ Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR