Glas Javnosti

OVO NIKOGA NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM: ĐORĐE BALAŠEVIĆ ostavio iza sebe pregršt neobjavljenog materijala (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Umetnik i najbolji kantautor na prostoru bivše Jugoslavije, Đorđe Balašević, za života je objavio više stotina pesama, dva romana i zbirku poema, a iza sebe je ostavio mnoštvo neobjavljenog materijala koji bi uskoro mogao ugledati svetlost dana.

Prema nezvaničnim informacijama, porodica Balašević razmatra da sve neobjavljene pesme i priče koje je neprežaljeni "panonski mornar" pisao poslednjih godina sakupe na jednom mestu i posthumno ih objave u knjizi.

"Đorđe je bio rođeni pesnik i ceo život je pisao. Inspiracije mu nikada nije manjkalo, pisao je prirodno i spontano, kao što neko diše. Sve je umeo da stavi u stih, bilo ozbiljan ili šaljiv, a njegove pesme pronašle su lako put do srca brojnih ljudi", naveo je izvor.

"Još uvek ne možemo da pretpostavimo o kolikom broju neobjavljenih pesama je reč. Zaostavština Đorđa Balaševića tek treba da se sredi, ali sigurno je da će njegova porodica izdati makar jednu njegovu knjigu posthumno. Tim pre što su se svi složili oko toga", rekao je izvor i objasnio da će se u prvoj zbirci pesama naći one koje je pisao neposredno pred smrt.

"Reč je o posebnom delu koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Đorđe je pisao u turbulentnim i teškim životnim situacijama, što objašnjava razlog dosadašnjeg čuvanja tog materijala. Poslednjih meseci bio je posebno inspirisan nesvakidašnjom situacijom u svetu koja je u ogromnoj meri uticala na društvo, ali i na posao svih umetnika. Voleo je život i nije mogao da se pomiri s tim da je za manje od godinu dana u tom trenutku svet dobio potpuno drugačiju dimenziju. Balašević je svoja osećanja najlakše mogao da opiše kroz stihove, a to je i radio gotovo do kraja svog života", izneo je isti izvor i dodao da će sređivanje Balaševićeve zaostavštine biti dug proces.

Đorđe Balašević premninuo je 19. februara, a sahranjen je 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu porodice i najbližih prijatelja, a na svoje poslednje putovanje ispraćen je uz tamburaše. 

Njegov Novi Sad oprostio se sinoć od svog omiljenog i večnog Đoleta uz njegove pesme, baklje i lampione, onako kako dolikuje jednom ovakvom umetniku. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR