Glas Javnosti

Dodela Gremi nagrada 2024: Pretežno ženske nominacije u prestižnim kategorijama

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Dok se pripremamo i iščekujemo dodelu Gremi nagrada, važno je naglasiti da nas očekuje mnogo više od muzičkog događaja. Gremi nominacije 2024. će doneti istorijske uspehe, oborene rekorde, nove kategorije i, pre svega, apsolutnu žensku dominaciju.

Dominacija žena u glavnim kategorijama

The Recording Academy objavila je listu nominovanih, a žene zauzimaju najveći broj nominacija u glavnim kategorijama, odnosno, čine 6 od 8 nominacija u obe najprestižnije kategorije: Record of the year, kao i Album of the year.


Datum i mesto održavanja

Ceremonija dodele Gremi nagrada biće održana 4. februara 2024. godine u Crypto.com areni u Los Anđelesu, gde se očekuje spektakl u trajanju od 3 do 5 sati. Pre glavnog događaja, Grammy Awards Premiere Ceremony biće održana u Peacock teatru i emitovaće se uživo na sajtu live.Grammy.com, kao i na YouTube kanalu Recording Academy.

Ko drži ovogodišnji rekord po broju nominacija?

SZA se ističe na čelu sa ukupno 9 nominacija za Gremi, a u trci za najviše nominacija pridružuju joj se pevačica i kantautorka Fibi Bridžers, audio-inženjer Serban Genea i R&B zvezda Viktorija Mone – sa po 7 nominacija i prate ih Majli SajrusBili AjlišOlivija RodrigoDžek Antonof, Džon BatistBojdžinijusBrendi Klark i, naravno, Tejlor Svift – svako sa po 6 nominacija.


Tejlor Svift, Džon Batist, Majli Sajrus, SZA i Olivija Rodrigo dele čast da budu nominovani u big three kategorijama – za album, pesmu i rekord godine. Ipak, niko nije nominovan u sve 4 glavne kategorije, koje uključuju i nagradu za Best new artist (nagrada za koju su, kao nove umetnice, Ajliš i Rodrigo bile nominovane prethodnih godina).

Ko je ušao u istoriju Grammy manifestacije?

Nekoliko izvođača ušlo je u Gremi istoriju ove godine. Tejlor Svift postala je prvi tekstopisac sa 7 nominacija za pesmu godine, nadmašujući Pola Mekartnija i Lionela Ričija. Svift takođe deli rekord sa Barbrom Strajsand po broju nominacija u kategoriji za album godine (6), kada su u pitanju ženski izvođači.


Numerom Flowers, Majli Sajrus s je nominovana za rekord godine, a time su pevačica i njen otac Bili Rej Sajrus, postali treći primer deteta i roditelja u muzičkoj industriji, gde su oboje bili nominovani za rekord godine.

Bili Ajliš je oborila rekord postavši prva umetnica sa 4 nominacije za pesmu godine pre nego što je napunila 22 godine, a Olivija Rodrigo je postala prva pevačica, posle Bili Ajliš, koja je osvojila nominacije u sve 3 velike kategorije sa prva dva studijska albuma.

Nove kategorije

The Recording Academy dodala je 3 nove kategorije: najbolji alternativni džez album, najbolje izvođenje afričke muzike i najbolji pop dance recording.


Dejvid Geta dominira sa 2 od 5 nominacija za najbolji pop dance recording, a francuska DJ zvezda je uspeh zaslužila pesmama Baby Don’t Hurt Me (u saradnji sa En-Mari & Koj Lerejem) i One in a Million (u saradnji sa Bibi Reksom).

Dominacija Barbie filma

Dance the Night, soundtrack numera Due Lipe iz filma Barbie, nominovana je za pesmu godine, ali ne i rekord godine – iako bi većina verovatno očekivala obrnuto.

Još jedna pesma iz filma o poznatoj lutki je zaslužila nominacije u glavnoj kategoriji, i to soundtrack balada Bili Ajliš pod nazivom What Was I Made For?, postavši treći film u istoriji koji je postigao 2 nominacije za pesmu godine, nakon Disney ostvarenja The Lion King i nešto skorijeg blokbastera A Star Is Born.


Reperke Niki Minaž i Ajs Spajs su takođe zaslužile nominacije, i to u 2 kategorije, zajedničkom hit pesmom Barbie World, koja predstavlja sample Akvine originalne numere Barbie Girl. Nominovana je za najbolju rep pesmu, kao i za najbolju pesmu napisanu za vizuelne medije.

Važno je napomenuti da je film Barbie osvojio čak 4 od 5 nominacija za najbolju pesmu napisanu za vizuelne medije, a jedina nominacija koja nije iz filma je Lift Me Up (u izvođenju Rijane) iz ostvarenja Black Panther: Wakanda Forever.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR