Glas Javnosti

DARA IZ JASENOVCA DOBIJA NASTAVAK: EVO kada je PREMIJERA i ko će igrati DARU i MALOG BUDU (FOTO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Reditelj Predrag Gaga Antonijević, posle dugo odlaganja, napokon je stao iza kamere u Crnoj Gori kako bi nastavio sa snimanjem projekta "Dare iz Jasenovca" pod nazivom "Zadarska kristalna noć".

Proslavljeni reditelj se u ovom projektu bavi srpskim stradalnicima tokom Drugog svetskog rata, ali i sudbinom dece koja su preživela zloglasni Jasenovac. Tim povodom Antonijević je otkrio detalje projekta.

"Film "Dara iz Jasenovca" se završava tako što Dara i Buda uspevaju da se izbave iz logora, ali mi ne znamo šta se posle užasa koji su preživeli desilo s njima, kakva je bila njihova sudbina, a kroz seriju "Zadarska kristalna noć" to ćemo ispričati i zaokružiti taj ciklus, što je meni veoma važno", kaže Antonijević."Većina srpske dece koja je preživela taj pakao je pokatoličena i podignuta u hrvatskim porodicama. Razdvajali su braću i sestre, i mnogi se više nikada nisu sreli, mnogi nikad nisu saznali odakle su zaista potekli. Zato mi je bilo bitno da se Dara i Buda sretnu posle pet decenija razdvojenosti, jer ćemo kroz njihov susret prikazati šta se sve izdešavalo našem narodu i posle genocida počinjenog nad nama u Drugom sveskom ratu od strane fašističkog NDH" - kaže Antonijević.

Film: Dara iz Jasenovca

Uloga Bude, Darinog brata, koji odrasta u hrvatskoj katoličkoj porodici nakon što ga je iz logora spasila Diana Budisavljević, poverena je Ljubomiru Bandoviću, dok će Daru, koja je kao devojčica u logoru gutala suze gledajući kako mučki ubijaju njenu majku, braću, rođake, komšije, igrati maestralna Mirjana Karanović. Nakon pet decenija brat Hrvat i sestra Srpkinja srešće se u Zadru, gradu u kome se, ne tako davne, 1991, mržnja Hrvata prema Srbima mogla gotovo opipati."Dara iz Jasenovca je politička žrtva"

"Taj deo upravo dosnimavamo u Crnoj Gori i verujem da će zadnja klapa pasti za najkasnije mesec dana, a serijal od četiri epizode će se emitovati na Božić sledeće godine" - naveo je reditelj.

Razlog što je odustao od prvobitne ideje da se Dara i brat spoje u "Oluji", pogromu u kome je 250.000 Srba napustilo Hrvatsku 1995, Antonijević navodi želju da ostavi trajno svedočanstvo o rušilačkom pohodu hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991, nakon koga su sa Srbi tog prostora gotovo izbrisani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR