Glas Javnosti

ČUVENI SRPSKI GLUMAC trebalo je da GLUMI 'KUMA' a onda se desila TRAGEDIJA: Umesto u Holivudu završio u ZATVORU!

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Legendarni glumac Jovan Janićijević Burduš ostao je ostao upamćem po ulozi kontrabasiste Burduša iz serije "Muzikanti".

Bekim Fehmiju u svojim memoarima „Blistavo i strašno“ kaže da su Jovan Janićijević i on bili na korak od uloga u prvom delu „Kuma“ - Burduš da igra don Vita Korleonea, a on mlađeg sina Majkla.

Fehmiju je u knjizi opisao kako je u Rimu 1971. godine bio gost producenta Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, i da ga je on u toku večeri upitao:

-Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu "Kum"? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci.  Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije "Muzikanti", bio je u Los Anđelesu mesec dana", piše dalje Fehmiju. "Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu "Kum" pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles. 

Da je upoznao veliku zvezdu Džona Vejna, pohvalio se i Jovan Janićijević u januaru 1972. za „RTV reviju“.

- Kada je čuo da sam jugoslovenski glumac, Vejn se nasmešio i rekao: “Mnoge kolege pričale su mi da su se na snimanju u Jugoslaviji sjajno provele. Voleo bih da se i meni ukaže ta prilika!” - sećao se Burduš.

-Dani u Holivudu su prolazili. Sumnje u Maršala rasle su sve do onog dana kada su mi javili da ću igrati u filmu o mafiji, "Kum", po knjizi koja je u Sjedinjenim Državama bila bestseler... Ali, došao je kraj mojoj vizi i ja sam morao kući - objasnio je tada Janićijević.

-Sve je već bilo dogovoreno, mama i ja spakovane za Ameriku, kad se dogodila tragedija, rekla je njegova ćerka Ksenija.

Janićijević je na vrhuncu popularnosti pristao da reklamira novu vrstu vinjaka „burduš“ i za to kao honorar dobio auto marke „sitroen“, popularnu „ajkulu“.

 

U zimu 1971. povezao je trojicu prijatelja. U beogradskoj Karađorđevoj ulici Janićijević je, u nastojanju da izbegne kamion iz suprotnog pravca, izgubio kontrolu nad autom. Zbog snega i velike brzine udario je u banderu. Udarac je bio silovit, a jedan od putnika je ispao iz vozila i na mestu ostao mrtav.

Suđenje je privuklo veliku pažnju javnosti.

-Njegova zla kob je bila što je bio popularan, pa je država morala da pokaže da ne pravi razlike među ljudima i kaznila ga za nešto za šta objektivno nije bio kriv- kaže Ksenija.

Godinu dana proveo je na robiji u Zabeli. Po izdržanoj kazni, bio je prinuđen da nastupa na estradi kako bi prehranio porodicu.

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR