Glas Javnosti

ČUVENI ROK HIT ZNA CEO SVET ALI NE I TAJNU KOJA SE KRIJE IZA NASTANKA: Pesmu SKORPIONSA "Wind of change" napisala CIA!? (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Trideset godina je prošlo otkako je objavljena himna miru "Wind of Change". Šta je to što je tu baladu grupe Skorpions učinilo najuspešnijom nemačkom rok pesmom u čitavom svetu?

U vreme kada je pre 30 godina, 3. februara 1991, objavljen singl "Wind of Change" (Vetar promene), nemački hard rok bend Skorpions ("Scorpions" iliti Škorpioni) već je bio poznat širom sveta. Godine 1988. održali su deset koncerata u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Petersburgu, a nastupili su i na Moskovskom muzičkom mirovnom festivalu koji je važio za Vudstok SSSR-a. Na koncertu bilo je 260.000 ljudi. Tokom tog boravka u Moskvi i nastala je moćna balada "Wind of Change".

-Rusi su nas dočekali raširenih ruku, seća se frontmen Klaus Majne, te dodaje:

-Bilo je mnogo posebnih momenata u Lenjingradu. Sva naša iskustva, sve što smo doživeli, sve to je bila inspiracija za 'Wind of Change', koja je objavljena neposredno pred pad Berlinskog zida u septembru 1989.

Iako se na Zapadu pesma dovodi u vezu sa padom Berlinskog zida, pa se čak na nju gleda i kao na himnu ponovnog ujedinjenja Nemačke, radnja pesme smeštena je na reci Moskvi i u Parku Gorki: "Follow the Moskva / Down to Gorky Park / Listening to the Wind of Change / An August summer night / Soldiers passing by", pevao je Klaus Majne.

scorpions.com

"Wind of Change" je ono što zovu powerballade (moćna balada), pesma koja gađa pravo u srce. Ili kako je to dokumentarcu DW "Zauvek i jedan dan" (Forever and a Day) rekao novinar Filip Manevr: "Balade su tajno oružje, a Skorpionsi su stvarno dobri u baladama".

"Wind of Change" je 1990-ih ušla na top-liste širom Evrope i SAD. Postala je i svojevrsna muzička podloga mirne revolucije koja je dovela do raspada SSSR. Skorpionse je u Kremlju primio Mihail Gorbačov, predsednik SSSR i kreator Perestrojke. Takođe, bend je u Poljskoj dobio mirovnu nagradu.

-Dobili smo mnogo nagrada svih ovih godina, ali ta zauzima posebno mesto, rekao je tom prilikom pevač Klaus Majne.

Uspeh pesme "Wind of Change" nepobitan je i nakon 30 godina. Klaus Majne je 2015. za časopis "Rolling Stone" podsetio da je singl prodat u više od 15 miliona primeraka i da je tako uspešniji čak i od "Boemske rapsodije" britanskog benda Kvin (Queen). Ili, kako je rekao američki novinar Patrik Reden Kif, uspešnija je od bilo koje pesme Britni Spirs.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR