Glas Javnosti

ČUVENI EPIZODNI GLUMAC: Igrao je BATLERE i konobare, a u STVARNOM ŽIVOTU bio je mnogo veća FACA!

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Predrag Preža Milinković najpoznatiji je epizodni glumac u domaćoj kinematografiji. Igrao je u preko dve stotine filmova. Bio je poznat i po nadimku Dezmond zbog neverovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa Rip Kirbi Aleksa Rejmonda.

Pored nadimka Dezmond, neki su ga znali i pod nadimkom "El Kabalero", pošto je jedno vreme bio odličan igrač flamenka.

Predrag Preža Milinković (1933-1998) zabeležen je u istoriji kinematografije kao najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista, tihi gospodin čije lice jednostavno nije moguće zaboraviti ma koliko uloga bila mala.

Glumio je kod 90 režisera od toga za 60 domaćih. Najviše kod Žike Pavlovića i u ranim filmovima Puriše Đorđevića.

Preža zapravo nikada nije studirao glumu, bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu. Ali je bio veliki filmofil i put ga je naveo na tu stranu. Govorio je četiri strana jezika.

Jednom prilikom je pojasnio da za njega znači da je profesionalan filmski epizodista onaj ko ne bira uloge već igra ono što mu se nudi, kao i da je to bolje nego da igra velike uloge.

- Kada glumac može da bira, onda uzima samo ono što mu odgovara. Pitanje je koliko je to kreativno. Treba prihvatiti nešto od onoga što morate da radite.

U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima.

Ali, dok su ga domaći reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, bio je glavni glumac u dva strana filma - i to krimi filma. U jednom od njih Preža je igrao glavnog gangstera.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj)

 

Kada je reč o stranim produkcijama u kojima je igrao, one poprilično nadmašuju ta dva filma - Preža je odigrao oko 50 uloga u stranim filmovima, uglavnom u projektima nemačke B produkcije, ali snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji... Moglo mu se, govorio je četiri strana jezika (engleski, francuski, španski i italijanski).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic)

 

Usput je stajao uz glumačke veličine kakve su Đina Lolobriđida, Entoni Kvin, Orson Vels, Alen Delon...

Milinović je preminuo 1998. u 64. godini. Godinu dana ranije objavio je knjigu "Susreti" u kojoj opisuje susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu. Tu je pisao kako je u Rusiji cirkao s Robertom De Nirom, kako ga je zbunio proslavljeni reditelj Mikelanđelo Antonioni...

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR