Glas Javnosti

ČUVENA TAJNA KULTNOG STRIPA: Tito 'gostovao' u Alanu Fordu, uskoro se pojavljujue i epizoda sa Slobodanom Miloševićem?! (FOTO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Uz Alana Forda odrastale su i odrastaju generacije širom eks ju prostora a ovaj italijanski strip odavno je postao kultni. Koliko je Alan Ford popularan na ovim prostorima svedoči činjenica da se u jednoj epizodi pojavio i 'najveći sin naših naroda i narodnosti' Josip Broz Tito!

Naime, krajem osamdesetih pojavila se specijalna epizoda u kojoj je jedan od junaka maršal lično i koji ulazi u istorijske rasprave sa njegovom visosti Brojem Jedan o bici na Sutjesci i desantu na Drvar.

Otkuda Tito u kultnom italijanskom stripu i zašto su autori Magnus i Bunker doživotnog jugoslovenskog predsednika uzeli kao jednog od svojih junaka?

Na razočaranje jugonostalgičara i poštovalaca Titovog lika i dela, Josip Broz se zapravo nikada nije pojavio u Alanu Fordu. Čuvena epizoda u kojoj 'gostuje' Tito zapravo je kreirana od strane nepoznatih autora i objavljena u izdanju slovenačke Mladine! 

Foto: Instagram

Urađena je u potpunosti u stilu pravog Alana Forda i dan danas se prodaje na raznim strip aukcijama kao raritet i dostiže astronomske cene.

foto: Instagram

Priča se da će biti urađena još jedna slična "piratska epizoda" u kojoj će se Broj Jedan i junaci Grupe TNT susresti sa Slobodanom Miloševićem. 

Bilo da je u pitanju trač ili istina Alan Ford je svakako još jednom pokazao da je neizostavni deo eksjugoslovenskog identiteta.

(Glas Javnosti/S. Milovanović)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR