Glas Javnosti

CRNA PRINCEZA JUGOSLOVENSKOG ROKA JE UMRLA KAO BESKUĆNICA! Ostavila je neizbrisiv TRAG u muzici, a doživela je TRAGIČNU SUDBINU (FOTO+VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Ikona jugoslovenskog roka svakako je bila Margita Stefanović Magi, koja će ostati upamćena kao klavijaturistkinja popularnog benda EKV (Ekaterina velika).

Publika ju je obožavala, doživela je tragičnu sudbinu baš kao i frontmen EKV Milan Mladenović.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @__malena.novog.talasa___

Muzikom je počela da su bavi kao devojčica, a odrasla je u umetničkoj porodici, piše 24sata.hr

U Srednjoj muzičkoj školi "Josip Slavenski", zajedno sa Ivom Pogorelićem, maturirala je kao najtalentovanija pijanistkinja, nakon čega je dobila poziv za nastavak obrazovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi. No, sjajnu priliku odbila je zbog majke, kojoj se nije svidela ideja da Magi u tim godinama ode od kuće.

Ikona roka neverovatne harizme je nastavila da istražuje život, svirala je klavir i upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Diplomirala je 1982. godine i upravo se tada, zajedno sa svojim momkom Srđanom Vejvodom, sve više zagrejavala za beogradsku andergraund scenu pa je krenula u potpuno drugom smeru.

Proslavila se u bendu EKV-u, a nakon što je upoznala Mladenovića posle njegovog koncerta, on ju je odmah pozvao u bend jer je bio oduševljen njenim talentom. 

Zajedno su svirali do njegove smrti 1995. godine. Poznato je da je Magi imala probleme sa zavisnošću, a problem je eskalirao onog momenta kada joj je preminuo otac. Magi je preminula tačno pre 19 godina, a imala je samo 43 godine.

Bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Pre nje, 25. septembra 1992. godine umro je bubnjar Ivica Vidović, koji je, prema Vikipediji, prva registrovana HIV pozitivna osoba u bivšoj Jugoslaviji.

Od raka pankreasa 5. novembra 1994. preminuo je frontmen Milan Mladenović, srčani udar 13. oktobra 1998. bio je koban za basistu Bojana Pečara, dok je bubnjar Dušan Dejanović 2000. godine izgubio bitku za život, takođe od posledica AIDS-a.

Šest godina posle njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića "Vrati unatrag" javnosti je prvi put potvrđen i podatak da je, zbog intravenoznog korišćenja narkotika, i Magi bila zaražena HIV-om.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Marina Boskovic Tomic (@marinabt85)

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR