Glas Javnosti

BIO JE ISPRED SVOG VREMENA! Sahrana Peđe Vranješevića u petak (FOTO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Predrag Peca Vranešević, jugoslovenaska rokenrol zvezda,biće sahranjenjen u petak 11. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Vranešević je preminuo u 76 godini nakon duge i teške bolesti, a od fontmena "Laboratorije zvuka" opraštaju se mnogi muzičari na društvenim mrežama.


Loše vesti stižu jedna drugu... Preminuo je Peđa Vranešević. Neka počiva u miru -stoji u objavi "Atheist Rap"-a.

Među njima je i muzički kritičar i novinar Peca Popović koji je na svom Fejsbuku napisao poduži post posvećen najkreativnijoj ličnosti novosadske kulturne scene.

Bili su ispred vremena. Osebujnom zbirkom dvosmislenih i bestidnih pesama, i otvorenom opisivanju nagonskog Laboratorija je u „osetljivim godinama bez vođe" rušila okoštali „moralni poredak". To je bila inaguracija radosti življenja, one s donje strane, koja pulsira i opire se svemu što se nameće odozgo. Slaveći elementarno, oni su duhom ruganja ismevali zajedničke slabosti i zablude. Svesno ili ne, tek žudnji da se dostigne neka paganska i utopijska sloboda (seks, droga i rokenrol) bez zabrana, ograničenosti i prolaznosti dali su smisao i umetničku kredibilnost. Ne treba zaboraviti da je zbog montirane afere sa plakatom za turneju Laboratorije zvuka 1982. Pedja bio osuđen na 40 dana zatvora. To ga nije obeshrabrilo. Neverovatnog humora i otkačenih ideja hrabro je nastavio dalje. Sve čega se dohvatio radio je sjajno. Do kraja! Peđa Vranešević je bio ideolog jednog istinskog podviga. Nije ga slučajno Vlada Kopicl prozvao renesansnom ličnošću. U jednom razgovoru je rekao: „Možda bi naziv članka o mom životu mogao da bude – anarhista sam, al sam srećan". Takvom čoveku, stvaraocu, osvajaču slobode i prijatelju se duboko klanjam."Predrag Peđa Vranješević, zajedno sa porodicom i prijateljima, u svojoj Laboratoriji zvuka godinama je proizvodio ono muzički interesantno i origininalno, podjednako na estradi, u pozorištu, na radiju i televiziji. Time je sve nas, njegove slušaoce, zauvek začarao kao pravi alhemičar i naterao da njegovo stvaralaštvo pamtimo zauvek" navodi se u telegramu saučešća savetnika za kulturu Predsednika Republike Dejana Savića i dodaje "Povodom odlaska sa životne, stvaralačke i muzičke scene Predraga Peđe Vranješevića, višegodišnjeg člana i saradnika vaše medijske kuće, primite izraze iskrenog saučešća u ime Predsednika Republike Aleksandra Vučića i moje lično ime".

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR