Glas Javnosti

ALEKSANDAR JOKSIMOVIĆ JE IZGUBIO BITKU SA KORONOM: 'Modni BOG' nas je napustio u 88. godini!

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Diznajer, Aleksandar Joksimović, koji je bio začetnik visoke mode u Jugoslaviji preminuo je jutros u 88. godini usled posledica korona virusa u bolnici 'Dragiša Mišović'

Poznati dizajner radio je kreacije za Jovanku Broz koje su popularisale domaću modnu industriju u svetu

Joksimović krojio je jugoslovensku modu. Na vrhuncu njegove slave, za njega je znao čitav svet, a njegove kolekcije opravdavale su nadimak koji je nosio, "modni bog".

Čovek koji je odbio najslavnije modne kuće da bi radio za svoju zemlju, život je proveo u Beogradu.

Počeo je da se bavi modom 60-ih godina, u momentu kada zvanje modnog dizajnera u Jugoslaviji nije postojalo. Prva kolekcija koju je uradio su bile školske uniforme, a zatim počinje da radi u odeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

Te je njegova revija dospela u Njujork Tajms. Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, Joksimović se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na salonu napiso je da se pojavio jedan mladi čovek ogromnog potencijala. Taj tekst je bila karta za bavljenje visokom modom.

Zatim je usledila njegova kolekcija "Simoda", koja je opčinila mlade žene. Sve žene u Jugoslaviji su želele da nose haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bivšoj SFRJ. Baš ta kolekcija je predstavljena na smotri u Moksvi, gde je učestvovao i Dior, a Joksimović je dobio poziv da bude deo njihovog tima. Ostao je, jer je želeo da razvija modu u Jugoslaviji.

Kreacije za Jovanku Broz
Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, ali možda najinteresantnije ili barem najzvučnije ime među damama koje je Aleksandar oblačio je - Jovanka Broz.

Od ‘66. godine je Aleksandar svake godine po službenoj dužnosti morao da radi po nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz, jer se radilo na tome da se popularizuje domaća modna industrija. Oblačio ju je za raznorazne događaje kojima je prisustvovala kao prva dama, a kada bi Jovanka poželela da se promeni kragna na njenoj omiljenoj bundi, Aleksandar je to odrađivao velemajstorski.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jovanka Broz (@jovankabrozofficial)

 

On je rado sarađivao sa njom i imali su divan poslovni odnos. Uvek je o njoj govorio sa puno poštovanja, a posebno je isticao i da je ona bila ličnost izuzetne kulture i manira sa kojom je uvek bilo zadovoljstvo sarađivati.

Milena Dravić kao inspiracija
Gajio je veliko poštovanje i prema Mileni Dravić, za koju je uvek govorio da njene osobine treba da ima idealna Beograđanka. Ona je pametna, talentovana i vredna, a to su, po njegovom mišljenju bile osobine od velike važnosti.

Od poznatih iz tog vremena njegove kreacije nosili su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Olivera Katarina, kao i Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

Čuvena priča je kada su njih dvoje, već tada bračni par, išli na premijeru Bekimovog filma “Avanturista” u Njujorku, a odeću u kojoj su se pojavili radio je upravo Aleksandar Joksimović. Kada je naša štampa pratila reakcije onih koji su bili zainteresovani za taj film i premijeru, svi su komentarisali niz komplimenata koje su njih dvoje dobili od svetskog džet seta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Milena Dravić Nikolić (@milenadravicglumica)

Bilo je zanimljivo ono što su drugi glumci na premijeri nosili, a to su bili modeli Iv Sen Lorana, Pjera Kardena i Balensijage. U toj konkurenciji, modeli Aleksandra Joksimovića su bili izuzetno zapaženi i njih dvoje su to uvek rado isticali u mnogim intervjiuima.

Svoju poslednju kolekciju Joksimović je uradio za "Monu" 2002. godine , a zvala se “Život je ljubav” te se nakon toga  povukao.

(Glas javnosti/Žena.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR