Glas Javnosti

АКО СТЕ УВЕРЕНИ ДА МАНЕКЕНКЕ ЖИВЕ ЖИВОТ ИЗ СНА, ОВА ИСПОВЕСТ ЋЕ ВАС РАЗУВЕРИТИ; МОДЕЛ ИЗ ЛОНДОНА ОТКРИВА МРАЧНЕ СТРАНЕ МАНЕКЕНСКОГ ПОСЛА

Pop kultura
Autor: Глас јавности/ Курир.рс/ Јутарњи.хр/ од 01.10.2018.

Ходајући модним пистама Париза, Њујорка и Милана у најскупљој одећи која се може купити, чини се као да манекенке живе сан. Али иза тог света гламура и путовања скрива се чињеница да многе од њих зарађују за "џепарац" и да су за агенције везане дуговима.

"О томе је немогуће говорити јер у овој индустрији људи желе радити само с 'успешним' девојкама. То је најгоре", открива 26-годишња Клара која се фотографисала за часопис "Вогуе" и носила ревије за Праду и многе друге.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @editorialgoddess on

 

Та манекенка с адресом у Лондону и у великим дуговима према својим агенцијама у Њујорку и Паризу, пристала је за агенцију АФП да говори о замци у коју су упале она и њене колегинице само ако јој се у тексту промени име, страхујући да више никад не би добила посао.

Други модели су открили како им се често плаћа у одећи и торбицама и да им фотографисање за модне часописе "готово никад није плаћено".

 

"Модел Лањ", група за права манекенки основана ове године у Паризу, тврди како су дугови и већи табу од сексуалног узнемиравања које изашло у јавност након настанка покрета #МеТоо.

Године злостављања

Суоснивачица организације Јекатерина Ожиганова, манекенка с редовним ангажманом на париским пистама, каже како је време да се стане на крај "годинама злостављања, сумњивих пракси и кршења закона о раду".


Клара, која је манекенством почела да се бави још у школи, препричава како јој је током своје прве париске недеље моде агенција на располагање ставила аутомобил како би стизала на кастинге.

"Тек сам касније схватила да за возача плаћам 300 евра дневно. Потписала сам уговор који ме до краја недеље довео до три хиљаде евра дуга", открила је.

 

"Након тога сам радила на њујоршкој недељи моде. Сваки модел с друге стране океана онде стиже у дуговима јер је радна виза веома скупа. Затим боравите у 'стану за моделе' који вам агенција наплаћује 50 долара дневно, а собу делите с још три особе. Кад су започеле аудиције баш сам се била јако разболела и пропустила велики део њих, па сам завршила са осам хиљада долара дуга", рекла је Клара.

"Још дугујем својим агенцијама у Паризу и Њујорку иако сам у међувремену обавила многе послове за њих. На пример, била сам део велике ревије у Паризу која се плаћала 1100 евра, од којих сам добила само 400. А нити тај новац нисам видела јер ми је одузет због дуга".

 

Додаје, међутим, како "њена ситуација и није посебно лоша" у поређењу с другим манекенкама "које имају 16 година, једва причају енглески и долазе из сиромашних породица".

 

Свакој педесетој иде добро

Две искусне америчке манекенке такође истичу како су у дужничком ропству и да им агенције често узимају велик део зараде. Али наглашавају како су најрањивије девојке из источне Еуропе и Бразила које тренутно доминирају кастинзима.

 

Једна 24-годишња америчка манекенка која је носила ревије познатих кућа каже да је дуговање обележило њен приватни живот. И зато је донела "професионалну одлуку да ће излазити само с мушкарцима довољно богатим да је издржавају" иако је то "супротно њеном феминизму".Ожиганова (26) се нада како би "Модел Лањ" могао помоћи у отклањању страха од откривања тајни о индустрији "у којој брзо добијете етикету проблематичне особе ако постављате питања".

 

Глас јавности/ Курир.рс/ Јутарњи.хр/ од 01.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR