Glas Javnosti

31 GODINA ‘SIMPSONOVIH’: Kako smo zavoleli ludu žutu porodicu (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Oni su omiljena američka žuta porodica, a do danas “Simpsonovi” drže počasno mesto najdugotrajnije animirane serije.

Tvorac čuvenih Simpsona Met Grejning prvobitno je ilustrovao karakteristične žute likove na papiru, zatim ih je imenovao po članovima svoje porodice, da bi ih na kraju okarakterisao i preselio na tv ekrane.

Ova po svemu sudeći netipična porodica čiji su članovi Homer, Mardž, Bart, Lisa i Megi žive u fiktivnom gradu Springfildu.

Likovi ili grupa likova obično su smešteni u neku problematičnu situaciju koju moraju da reše ili pak da nauče da je prihvate.

Simpsonovi su po svojoj vrsti satirična parodija načina života američkog srednjeg sloja.

Najpoznatiji po svom satiričnom humoru ova serija bavi se različitim aspektima čovekove svakodnevice, američkom kulturom, društvom, ali i samim fenomenom televizije.

Karakteristični žuti likovi su za 31 godinu obišli ceo svet, upoznali i ugostili mnoge poznate ličnosti iz sveta šoubiza i politike, i kako se na kraju ispostavilo predvideli i budućnost.

Između ostalog u jedno epizodi predvideli su da će Donal Tramp postati predsedenik SAD. Takođe su koristili smartfonove i gledali nastup Lejdi Gage na Superboulu.

Simpsonovi na filmskom platnu premijerno su prikazani 2007. godine. U filmu je nekoliko poznatih ličnosi iz stvarnog sveta, kao na primer Tom Henks, Vudi Alen i grupa “Grin dej” koja je snimila naslovnu numeru.

Časopis Tajm je 1998. godine u broju o najvećim uspesima u umetnosti i zabavi 20.veka Barta Simpsona svrstao u 100 najuticajnih ljudi 20. veka. Bio je to jedini imaginarni lik sa liste.

“Simpsonovi” su pre dve godine oborili rekord po najvećem broju emitovanih epozoda za jednu seriju na američkoj televiziji.  Prva epizoda emitovana je sredinom decembra 1989. godine, a čak ni posle 32. sezone nismo prestali da se smejemo njihovim avanturama. Scenarista Al Džin rekao je kako je po originalnom planu u prvoj epizodi Homer trebalo da bude zabrinut što se Mardž napila na zabavi i napravila mu problem na poslu.

U drugoj epizodi "Bart the Genius" dodata je poznata uvodna špica. Pogledajte kako se špica godinama razvijala.

Erik Stefani, brat pevačice Gven i jedan od osnivača benda "No Doubt", bio je jedan od glavnih animatora epizode "Simpsons Roasting on an Open Fire".

U prvoj epizodi, Homerov pijani drug Barni izgledao je potpuno drugačije. Imao je žutu kosu, iste boje kao i njegova koža. To je kasnije promenjeno.

Prva Lisina rečenica u ovoj seriji je da želi da za Božić dobije ponija. U pilot epizodi tu želju ponavlja čak šest puta. Kasnije ga je zaista dobila, u trećoj sezoni i epizodi "Lisa’s Pony".

"Santas of many lands", priredba iz prve epizode, inspirisana je predstavom u koju je za Božić u Rusiji učestvovao kreator serije Met Grejning, kada je pohađao drugi razred osnovne škole.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR