Glas Javnosti

Златни печат Југословенске кинотеке Атому Егојану и Дејвиду Тјулису

Kultura
Autor: N1/foto: wikipedia

Редитељ Атом Егојан и главни глумац његовог новог филма "Почасни гост" Дејвид Тјулис примили су највише признање Југословенске кинотеке – Златни печат синоћ пред публиком у Сава центру, уочи пројекције тог филма у оквиру Гала програма 48. Феста

Директор Кинотеке и уметнички директор Феста Југослав Пантелић, уручио је гостима признања подсетивши да су Златни печат до сада добили неки од најзначајнијих стваралаца из свих делова света, саопштила је Кинотека.

"Прихватам ово признање уз дубоку захвалност, јер у овој земљи постоји дух који ценим и који ми је много значио. То је Душан Макавејев, који је био у жирију на фестивалу у Москви пре готово 30 година и дао ми награду за један од мојих првих филмова. То је била тако велика подршка за мене, а сада ми је ово признање велика част", рекао је Егојан.

Тјулис је такође изразио захвалност, рекавши да је Златни печат дивна награда.

"Први пут сам у Београду, надам се не и последњи. Надам се и да ћете уживати у нашем филму", изјавио је Тјулис.

Пантелић је истакао да публика Феста континуирано прати рад Атома Егојана још од када је у Београду први пут приказан његов филм "Егзотика" (1994), потом "Слатка сутрашњица" (1997).

Свој нови филм Егојан је најавио као студију о два врло интересантна, али измучена људска бића, о оцу и ћерки између којих постоји јаз због једне неиспричане приче из њихове прошлости. "Видећете како та људска бића покушавају да нађу неки начин да се повежу и да се некако помире у себи са болним тренуцима из личне историје", рекао је он.

Егојан се осврнуо и на сарадњу са Дејвидом Тјулисом. "Понекад у својој каријери редитељ види неку глумачку креацију која га промени. Мени се то десило када сам гледао Тјулиса у филму "Огољени" Мајка Лија. Сањао сам да једног дана радим са њим. Сада се то остварило" истакао је Егојан.

Дејвид Тјулис је о лику оца који тумачи у "Почасном госту" рекао да је то човек који се бори са прошлошћу. "Он пати због проблема у комуникацији са својом ћерком, а узрок је нешто трагично што им се десило у прошлости и што нису успели да превазиђу", кратко је описао своју улогу Тјулис.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR