Glas Javnosti

ZADNJE VREME DOŠLO, MOSTRA BEZ GLAMURA: Zlatni lav za 'Zemlju nomada', glumica i rediteljka vest o nagradi primile u kamp kućici

Kultura
Autor: Glas javnosti

Zlatnim lavom za najbolje ostvarenje 77. Venecijanskog filmskog festivala nagrađen je film "Zemlja nomada" (Nomadland) rediteljke Kloi Zao.

Rediteljku Kloi Zao, čiji je film i važio za favorita Mostre, vest o tome da je osvojila Zlatnog lava zatekla je u Kaliforniji. Ona se, zajedno sa glavnom glumicom Frensis Mekdormand, uključila uživo iz Pasadene. Rediteljka i njena glumica su se, ležerno sedeći u kamp prikolici, zahvalile žiriju na nagradi. Film “Zemlja nomada” (Nomadland) govori o ženi u zrelim godinama koja, nakon što je sve izgubila u recesiji, kreće na put po američkom zapadu, živeći u kamp prikolici kao moderni nomad.

O najboljem filmu odlučivao je žiri kojim je predsedavala Kejt Blančet, a članovi su bili njen kolega Met Dilon, francuska glumica Ludivin Sanije, reditelji Veronika Franc (Austrija), Džoana Hog (Velika Britanija) i Kristijan Pecold (Nemačka), te italijanski pisac Nikolo Lađoja.

Za najboljeg glumca proglašen je Pjerfrančesko Favino za ulogu u italijanskom filmu "Oče naš", a za najbolju glumicu Vanesa Kirbi, za ulogu u američkom filmu "Svet koji će doći". Dodelom nagrada večeras je završena popularna Mostra.


U trci za Zlatnog lava bilo je 18 ostvarenja, među kojima i film o Srebrenici “Quo Vadis, Aida?” sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić sa novosadskom glumicom Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi i Borisom Isakovićem u ulozi Ratka Mladića.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je reditelj Andrej Končalovski za “Drage drugove”.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR