Glas Javnosti

‘Zlatna značka’ Kulturno-prosvetne zajednice istoričaru Goranu Kikoviću

Kultura
Autor: Glas javnosti

Istoričar Goran Kiković je dobitnik „Zlatne značke” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2020. godinu za dugogodišnji doprinos razvoju kulturnih djelatnosti.

 Žiru u sastavu Milovan Vitezović, predsjednik žirija, Živorad Ajdačić, generalni sekretar, i prof. dr Zoran Avramović odlučivao je o dobitnicima.

Istoričar,autor devet knjiga iz oblasti istorije Goran Kiković , glavni i odgovorni urednik časopisa “Glas Holmije“, dobitnik je „Zlatne značke” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2020. godinu, koje se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti – za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije. Ovo ugledno priznanje dodjeljuje Kulturno – prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Svečano uručenje „Zlatne značke” i specijalnih priznanja biće upriličeno u Beogradu,dana 1.oktobra 2020.godine u 12 sati u Narodnom pozorištu u Beogradu –scena “Raša Plaović“,Francuska 3. U svom dugogodišnjem radu istoričar Goran Kiković, je objavio devet knjiga i to: “Vojvoda Pavle Đurišić“, Podgorica, 2003., “Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori Podgorica 1918.“, Berane, 2006., “Razvoj prosvjete i školstva u Donjim Vasojevićima (sa posebnim osvrtom na osnovne škole u Donjoj Ržanici, Kaludri, Zagorju, Rovcima i Rijeci Marsenića)“, Berane, 2008., “Milo Kenjić sa svojim bataljonom u borbi za slobodu i ujedinjenje srpskoga naroda“, Berane, 2010. i “Preci i potomci“, Berane, 2014. “Srpski narod u Crnoj Gori kroz vjekove“, Berane 2016. ,“Vasojevići u borbi za Srpsko i Jugoslovensko ujedinjenje od 1914. do 1918. godine“ Berane 2018. “Rusija i Crna Gora kroz vjekove“, Berane-Nikšić, 2018., “(Ne)zaboravljeni bojevi i bitke Vasojevića za slobodu Srpstva i Crne Gore (od 1690. do 1941.)“ , Berane, 2020.

Srpsko istorijsko-kulturno društvo “Nikola Vasojević“-Berane

Baveći se prouočavanjem istorije srpskoga naroda učestvovao je na mnogim naučnim skupovima i okruglim stolovima. Objavio je značajan broj tekstova, članaka i priloga u mnogim listovima i časopisima širom Crne Gore, Srbije i Republike Srpske i brojni elektronski portali objavljivali su njegove tekstove u kojima se borio protiv falsifikovanja istorije srpskoga naroda. Dobitnik je mnogih nagrada, povelja, plaketa, zahvalnica, ordenja i priznanja.

Jedan je od osnivača Srpskog kulturnog centra “Župan Prvoslav“- Berane, član UO od osnivanja, od oktobra 2003. do septembra 2005. Bio je potpredsjednik, a od 2005. do 2010. i vršilac dužnosti predsjednika SKC-a. Bio je predsjednik i osnivač Srpskog istorijsko-kulturnog društva “Nikola Vasojević“-Berane od osnivanja 2008. do 2014., od 20. oktobra 2019. godine ponovo je predsjednik ovog društva. Od osnivanja juna 2012. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, istoriju i kulturu “Glas Holmije“, koji izlazi na srpskom jeziku i ćirilici u Beranama, član je Izdavačkog savjeta časopisa “Srpsko slovo“ iz Beograda, bio je član redakcije časopisa za obnovu srpske kulture i tradicije “Srbobran“-Berane, član je Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – Beograd, Jugoslovenske književne zajednice, Udruženja srpskih književnika i pjesnika Srba u Crnoj Gori i rasejanju “Gorska Vila“ sa sjedištem u Podgorici. Bio je predsjednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca Regionalni odbor Berane od 21.12.2001. do 28.06.2014. Sada je počasni predsjednik Udruženja. Član je Udruženja novinara Crne Gore. Od 2. septembra 2017. godine obavlja funkciju predsjednika saveza udruženja Srpske Narodne Odbrane Vasojevića i Limske doline. Organizator je mnogih kulturnih događaja i tradicionalnih manifestacija kao što su: “Savindanske svečanosti“, “Vidovdanske svečanosti“,“Čakorski memorijal Branka Radeva Đukić“, “Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljce“ i mnoge druge koje obilježavaju slavnu prošlost naših predaka i afirmišu srpsku kulturnu baštinu na prostoru Vasojevića i Crne Gore.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije osnovana je 12. maja 1956, kao vanstranačka organizacija, asocijacija stvaralaca, kulturnih i prosvjetnih ustanova, društava, udruženja i klubova, na principu dobrovoljnosti i samostalnosti, radi prosvjećivanja i podizanja kulturnog nivoa stanovništva. Ova ustanova, od 2013, dobila je status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, kao trajno priznanje, dodjeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u region, za doprinos kulturi. Ovo priznanje ustanovljeno je 1976 godine, i dodjeljuje se pojedincima, a sastoji se od povelje – grafičkog lista i pozlaćene značke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR