Glas Javnosti

ZLATA MENJALA TANJU A BERČEK GAGU: Koji su se sve glumci "uskakali" u uloge kao zamene svojim kolegama!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ko još ne pamti kultne replike iz domaćih legendarnih filmova i pozorišnih predstava kao što su "Balkan Ekspres", Balkanski Špijun", "Profesionalac" ili "Radovan Treći". Ipak, teško se u tim replikama i ulogama poput Radovana ili Ilije Čvorovića može zamisliti bilo ko drugi osim Zorana Radmilovića ili Danila Bate Stojkovića. A nije da nije bilo glumaca koji su se oprobavali u tim ulogama.

"Radovan Treći" je jedna od najvoljenijih i najgledanijih predstava svih vremena a velikan glume Zoran Radmilović brilljirao je u toj ulozi tačno 299 puta. Svi se sećamo njegovih rečenica "Rumenka, promeni ponašanje iz fundamenta" ili "Ide drug član biblioteke" i gotovo sve te replike bile su plod maestralne Zoranove improvizacije koje je ubacivao u originalni tekst Duška Kovačevića. Posle Radmilovićeve smrti 1985. dugo se niko nije usuđivao da obnovi "Radovana" a onda su to pokušala dva takođe vrsna glumca Voja Brajović i Branimir Brstina. Iako su kao i sve druge svoje uloge i ovu odigrali bez greške publika je ipak sve vreme imala u glavi Zorana Radmilovića i njegovo izvođenje tako da Vojin i Brstinin Radovan nije bio dugog veka.

Danilo Bata Stojković glumio je Luku Labana u predstavi Zvezdara Teatra "Profesionalac" takođe po tekstu Dušana Kovačevića. Početkom dvehiljaditih Duško Kovačević je po svom teklstu režirao film "Profesionalac" gde je Batinu ulogu takođe maestralno izveo još jedan velikan srpske glume Bora Todorović.

Može se reći da je "Radovan Treći" sa Zoranom Radmilovićem izolovan slučaj jer je u pozorišnom svetu sasvim normalno da se glumci menjaju u predstavamai da se tokom sezone ubacuju takozvane alternacije. Ipak, kada je reč o televiziji i filmu tu se glumci retko kad menjaju u ulogama. Doamaća kinematografija i TV produkcija ipak beleže i takve slučajeve.

Jedna od prvih televizijskih porodičnih serija u nas, čuveno "Pozorište u kući" prva je serija koja imala zamenu glumice. U prvim epizodama ulogu Olge Petrović, Đuzine supruge , igrala je tv voditeljka i novinarka  Ljerka Draženović da bi je ubrzo zamenila Stanislava Pešić i ostala u tom liku duže od deset godina. 

Televizijska drama "Šešir profesora Koste Vujića" po istoimenom romanu Milovana Vitezovića iz 1971. donela je plejadu tada mladih glumaca kao što su Josif Tatić, Voja Brajović, Goran Sultanović, Milan Caci Mihailović i drugi a u naslovnoj ulozi briljirao je legendarni Pavle Vuisić. Četiri decenije kasnije, 2013. Zdravko Šotra je snimio rimejk seriju gde je kao profesor Vujić takođe briljirao takođe legendarni Aleksandar Berček koji je svoju ulogu posvetio kolegi Pavlu Vuisiću što je naznačeno i na uvodnoj špici.

"Balkan Ekspres" bio je pravi hit film u jugoslovenskim bisokopima te 1983. godine. Crnohumorna priča o grupi sitnih lopova maskiranih u putujući orkestar u osvit nemačke okupacije Jugoslavije režirao je Branko Baletić po scenariju Gordana Mihića. Briljirali su Bora Todorović, Dragan Nikolić, Tanja Bošković, Bata Živojinović, Olivera Marković a Borine replike "Ne nisam muzičar" i "Samo da odnesem tetki lek" ostale su do dan danas u kolektivnoj svesti svih nas. Godine 1989. snimljena je serija "Balkan Ekspres 2", nastavak filma, ali je gotovo polovina glumačke ekipe promenjena. Umesto Dragana Nikolića ulogu Popaja u nastavku je tumačio Aleksandar Berček a na mesto Tanje Bošković kao pevačica Lili u drugom delu nastupila je Anica Dobra.

Tanja Bošković je u svojoj glumačkoj karijeri doživela još jedanput da je zamene u ulozi. Bilo je to tokom emitovanja serije "Srećni ljudi" devedesetih godina prošlog veka. Tanja je nezadovoljna visinom honorara napustila seriju usred snimanja i na njeno mesto je "uskočila" kao glavni ženski lik Lola Golubović glumica Zlata Numanagić. I drugi glavni ženski lik u Srećnim ljudima koji je tumačila Dubravka Mijatović bila je zamenjena Jugoslavom Drašković.

I "Crni Gruja", svojevrsni srpski odgovor na britansku seriju "Crna Guja" imao je promene glavnog glumca. Sergeja Trifunovića posle dve sezone zamenio je u naslvnoj ulozi Nenad Jezdić.

Zamene glumaca bio je i u novije vreme i to nažalost iz tragičnih razloga. Nebojšu Glogovca je u trećoj sezoni "Ubice mog oca" u ulozi Jovana Despotovića zamenio Boris Pingović.

(Glas Javnosti/ S. Milovanović)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR