Glas Javnosti

Zašto nas slušanje muzike uživo čini tako emotivnim?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Verovatno svako ko je slušao muziku uživo može da potvrdi da zvuči mnogo bolje nego kada istu muziku slušamo, recimo, preko telefona na slušalicama.

Koncerti naših omiljenih bendova mogu čak i da nas nateraju do suza kada sviraju na sceni. Naučnici iz Švajcarske su uradili istraživanje i pronašli odgovor zašto smo toliko emotivni  kada slušamo muziku uživo.

Slušanje muzike uživo može biti uzbudljivije od slušanja snimljene muzike jer pokreće više aktivnosti u delu mozga koji je povezan sa obradom emocija.


Saša Fruholc sa Univerziteta u Cirihu u Švajcarskoj i njegove kolege komponovali su 12 muzičkih dela u trajanju od 30 sekundi. Polovina kompozicija je napisana sa ciljem da se prenesu negativne emocije, poput tuge i besa. Sporije su, manje harmonične i sadrže više molskih akorda od ostalih pesama, napisanih da izazovu pozitivne emocije.

Zatim su angažovali 27 ljudi, koji nisu imali muzičku obuku, da dva puta preslušaju ovih 12 komada – jednom kao živo izvođenje pijaniste, koje su učesnici čuli preko zvučnika, i jednom na audio snimku.

Redosled kojim su ih čuli bio je nasumično dodeljen, sa 30 sekundi tišine između traka. Učesnici nisu znali kada su čuli snimak i kada su čuli muziku uživo.

Dok su slušali muziku, ležali su u MR skeneru kako bi tim mogao da prati njihovu moždanu aktivnost. Pijanisti je rečeno da prilagodi jačinu i brzinu muzike prema ovoj aktivnosti. Na primer, ako je moždana funkcija učesnika pokazala malo aktivnosti kao odgovor na pozitivnu muziku, možda je svirao glasnije.

Živa muzika pojačava naš emocionalni odgovor

„Snimljena muzika nije prilagodljiva načinu na koji slušalac reaguje, ali kada pijanista svira uživo, on često prilagođava muziku publici kako bi od njih dobio najbolji odgovor“, kaže Fruholc.

Istraživači su otkrili da izvođenje negativnih i pozitivnih kompozicija uživo dovode do povećane moždane aktivnosti u levoj amigdali – regionu mozga koji je snažno povezan sa pripisivanjem senzornih stimulansa određenim emocijama (kao što su zvuci).


U međuvremenu, snimljene melodije su izazvale mnogo manje i mnogo više nedosledne aktivnosti u levoj amigdali. Ovo je odgovaralo tome koliko su učesnici ocenili „emocionalno“ svako muzičko delo nakon eksperimenta.

„Nalazi pokazuju da živa muzika poboljšava naš emocionalni odgovor, verovatno zbog svoje slobodne, dinamične prirode“, kaže Fruholc.

Istraživači se nadaju da će ponoviti eksperiment sa većom publikom u koncertnom okruženju.

„Ako idete na koncert uživo, niste sami“, kaže Fruholc i dodaje da „ovo pojačano emocionalno iskustvo je takođe socijalno iskustvo“.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR