Glas Javnosti

Najskuplje violine na svetu: Evo ko su im vlasnici i koliko koštaju

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Stradivarijevih instrumenata danas je u svetu oko hiljadu, a Gvarnerijevih dvesta

Na instrumentima čuvenih tvoraca Stradivarija ili Gvarnerija muzičari i dalje sviraju. Na njima je svirao i Stefan Milenković. A one su i veoma dobra investicija. Dostižu cenu i preko 18 miliona evra. 


Nestvaran zvuk, kao sa drugog sveta, jedinstven i neponovljiv. U 18. veku, legendarni italijanski proizvođač violina Antonio Stradivari znao je da očara muzički svet tonovima violine. Stradivarijeve violine i danas su izuzetno popularne, a na njima sviraju i čuvena nemačka violinistkinja Ana-Sofi Muter, kao i holandski "kralj salonske muzike", Andre Riju.

Smatra se da je do danas sačuvano oko hiljadu Stradivarijevih violina, a Ana-Sofi Muter poseduje dve: "Emilijani" iz 1703. i "Lord Dan-Raven" iz 1710. godine. Instrumenti obično nose imena svojih prethodnih vlasnika ili poznatih virtuoza koji su na njima svirali. Njihove cene se kreću između tri i 16 miliona evra, mada mogu da budu i skuplje.

U vreme pandemije korona virusa, Andre Riju bio je zabrinut za opstanak svog Orkestra "Johan Štraus" zbog toga što nije nastupao, pa je zato čak razmišljao da proda svoju vrednu Stradivarijevu violinu. Do toga na sreću nije došlo pa je i tokom narednih praznika njegova violina ponovo zavodljivo svirala, pogotovo tokom programa "Božić́ sa Andreom".


Gvarneri del Gesu - najskuplje violine na svetu

Dugo je Stradivarijeva "Lejdi Blunt" važila je za najskuplju violinu na svetu sa cenom od preko 15 miliona evra. Nakon 2010. godine, violine Đuzepea Gvarnerija del Gesua prodate su na aukciji za više od 16 i 18 miliona evra. Sada su u opticaju i veće sume, a kupci često ostaju anonimni. Od instrumenata koje je napravio taj tvorac violina, koji je živeo od 1698. do 1744. godine, širom sveta ostalo ih je samo oko 200. To im i povećava cenu.

Tokom 2022., Stradivarijeva violina "Mesija" je prodata za rekordnih 18,3 miliona evra i trenutno se smatra najskupljom na svetu. Izložena je u Ešmolijen muzeju u Oksfordu. 

Nemačko-američki violinista Avgustin Hadelih od 2020. svira na pozajmljenoj Gvarnerijevoj violini. 

- Bio sam fasciniran zvukom violine i odmah sam znao da želim da je sviram. Zvuk je precizniji i topliji, naročito na niskim tonovima, violina zvuči jače i punije, a to nemaju sve violine - kaže Hadelih.

Skupi instrumenti na zajam na ograničeno vreme

Mnogi poznati virtuozi, ali i talentovani početnici, dobijaju priliku da koriste vredne instrumente putem pozajmice. Ruska čelistkinja Anastazija Kobekina svira violončelo Antonija Stradivarija iz 1698. godine, pozajmljeno od jedne švajcarske fondacije.


Mladu špansku violinistkinju Mariju Duenjaš, koja je 2022. potpisala ekskluzivni ugovor s muzičkom kućom "Dojče gramofon", hvale zbog virtuoznog sviranja i umetničke zrelosti. To je privuklo potencijalne zajmodavce. Nemačka fondacija "Musikleben" obezbedila joj je violinu Nikole Galjijanija. Pored toga, dvadesetogodišnja violinistkinja koristi i Gvarnerijev instrument iz 1736. godine pozajmljen od muzičke fondacije "Nipon", koja pripada japanskom Ministarstvu obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije, i ujedno poseduje najveću kolekciju Stradivarijevih violina.
I čuveni srpski violinista Stefan Milenković je nastupao na Stradivarijevoj violini "Lyall" iz 1702. i na Gvarnerijevoj "Sennhauser" iz 1735. koje dobio na pozajmicu od Stradivarijevog društva. Trenutno Milenković poseduje i svira violinu Đovanija Batiste Gvadaninija (Torino, 1783).

Gudački instrumenti - dobra investicija

Poznatom britanskom violinisti Danijelu Houpu nije bio potreban posrednik za iznajmljivanje.

- Jednog dana su me pozvali iz vedra neba i jedna dama je rekla da želi da investira u moju violinu - otkriva Houp i dodaje da je on trebalo samo da izabere instrument na kom želi da svira, a gospođa bi ga onda kupila kao investiciju.

- Umetnicima je skoro nemoguće da priušte te instrumente, jer je eksplozija cena suluda - kaže Houp. Odabrao je Gvarnerijevu violinu "Lipinski" iz 1742. godine, nazvanu po virtuozu iz 19. veka Karolu Lipinskom.

Zasvirati jednom Mocartovu violinu

Foto: Wikipedia

Neki instrumenti su toliko retki da je puka sreća da se na njih naiđe. Violinista Reno Kapuson obično svira Gvarnerija koji je nekada bio u vlasništvu čuvenog violiniste Isaka Sterna. Godine 2021, na 100. godišnjicu Vurcburškog "Mocart-festivala", imao je priliku da svira violinu koja je nekada pripadala Volfgangu Amadeusu Mocartu. Ona potiče iz radionice Pjetra Antonia Dala Koste iz 1764. godine, a instrument je u vlasništvu fondacije "Mocarteum Salcburg".


Za Kapusona to ne samo da je bila velika radost, već́ i izazov.

- Instrumente su doneli ljudi iz Salcburga i držali su ih sve vreme sa sobom. Ako smo hteli da vežbamo, morali smo da pitamo. Zato nisam uspeo da sviram violinu previše, ali u pitanju je svakako bilo divno iskustvo. Instrument je bio veoma zvučan - ispričao je Kapuson posle koncerta. 

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR