Glas Javnosti

Mali Andrej je kao Mocart

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Devetogodišnji dečak Andrej Stojanović, koji sa roditeljima živi u Oslu, svira klavir i komponuje za simfonijske orkestre Norveške i Italije. Muzička kritika za njega kaže da je drugi Mocart. Andrej je ovih dana bio gost naše prestonice.

Priznaje da iako je svakodnevno posvećen muzičkom usavršavanju ima vremena za igru sa braćom i vršnjacima. Ide na košarku i plivanje, a pažnju posvećuje i svom psu, kućnom ljubimcu. 

Andrejev otac Miloš kaže da je izazov uputiti talentovano dete na put gde će na pravi način razviti svoje potencijale, ali su na sreću mnogi stručnjaci prepoznali njegovu darovitost. Jedna od njih bila je i profesorka Ivana Stojadinović, iz kruševačke muzičke škole, koja mu je onlajn davala časove u toku pandemije virusa korona. Ona je ocenila da njen đak može da se pokaže uspešno u komponovanju, iako je tada imao svega šest godina.

Andrej je, inače, od rođenja do treće godine imao probleme sa sluhom, ali je posle operacije problem uspešno rešen. Lekari su savetovali da se bavi šahom ili muzikom, ali s obzirom na to da u njihovom kraju nisu mogli da pronađu školu šaha, otac i majka, mada nisu muzički nadareni, odlučili su da sina upišu u muzičku školu, što se pokazalo kao najbolji izbor za ovog dečaka. Njegovi uzori su kompozitori Betoven, Mocart i Hajdn.

Dečak koji očarava publiku talentom i znanjem sigurnim koracima gradi svoj jedinstven put. On, kako kažu njegovi roditelji Danka i Miloš, osim apsolutnog ima i harmonijski sluh, što mu omogućava da prepozna ceo zvuk u kompletnom simfonijskom orkestru, što je inače karakteristično za dirigente. Želja Andrejeva, koji je već nastupao u svetu, jeste da ima koncert i u Beogradu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR