Glas Javnosti

KLAVIR KOJI JE BIO U VLASNIŠTVU DŽONA LENONA mogao bi da obori aukcijske rekorde

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Veliki klavir Baldwin koji je prošao kroz ruke dvojice najuticajnijih umetnika 20. veka, Džona Lenona i Endija Vorhola, biće na aukciji Alex Cooper Auctioneers u septembru.

Džon Lenon je kupio Concert Grand Model D Piano 1978. godine od kompanije Baldwin Factory u Njujorku. Sledeće godine dao je instrument svom prijatelju, trgovcu umetničkim delima i kustosu Semu Grinu, koji je organizovao prvu američku muzejsku izložbu Endija Vorhola na Institutu za savremenu umetnost Univerziteta Pensilvanije u Filadelfiji. Ploča na kojoj je pisalo „Za Semovu ljubav od Džona i Joko 1979“ dodata je odmah iznad logotipa Baldwin.

Grin je bio blizak i sa Lenonom i sa njegovom suprugom Joko Ono. Par je često provodio vreme u Grinovoj kući gde je Lenon svirao na klaviru i pisao pesme tokom poseta, od kojih su neke završile na Lenonovom albumu iz 1980. Double Fantasy. Nekoliko godina kasnije, 1983, Grin je pozajmio klavir Vorholu, koji je bio istaknut u kancelarijama magazina „Interview“ u Njujorku.

Nakon što je bio smešten u kancelarijama 1988. Grin je pozajmio klavir Njujorškoj akademiji umetnosti za upotrebu tokom „specijalnih događaja“. Za Grina se to ispostavilo kao nesrećna odluka. Kada je 2000. otkrio da se klavir „zloupotrebljava“ i da ga studenti svakodnevno sviraju, tražio je da mu ga vrate, ali, škola ga više nije posedovala. Prodali su ga, zajedno sa kolekcijom drugih „odjavljenih klavira“ koji su bili u školskom podrumu, štimeru klavira po imenu Harold Kac za 3.000 dolara. Grin je tužio školu, koja je tvrdila da je Grin poklonio klavir, a ne pozajmio.

Klavir je na kraju pronađen, a kupio ga je čovek iz Alabame po imenu Badi Bejn, za oko 100.000 dolara, a Grinova tužba je odbačena. Na kraju je klavir završio na Mercerberg akademiji, internatu u Filadelfiji.

Dok je klavir vidljivo pohaban aukcijska kuća kaže da se instrument može svirati i da će biti podešen pre nego što bude prodat. Aukcija će biti otvorena u subotu, 30. septembra, a klavir je procenjen na 2 do 3 miliona dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR