Glas Javnosti

Klavir Fredija Merkjurija prodat na aukciji za 2,2 miliona dolara

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Klavir  koji je nekada pripadao Frediju Merkjuriju prodat je za preko 1,74 miliona funti (2,2 miliona dolara) na aukciji Sotbija.

Kupljen 1975. godine zatim uvezen u Englesku iz Japana. Model klavira Jamaha G2 koristio frontmen grupe Kvin kako bi iskomponovao svoju ključnu numeru „Bohemian Rhapsody” iste godine.



Instrument je bio među desetinama predmeta koji su se pojavili na prvoj od šest aukcija posvećenih privatnoj kolekciji muzičara , a broj predmeta koji se našao na aukciji je  1.400 . Među ostalim top lotovima bio je ranije neviđeni rani nacrt „Bohemian Rhapsody“ – zajedno sa napomenama koje sugerišu da je pesma u početku možda nosila naziv „Mongolska rapsodija“ – koja je koštala 1,38 miliona funti (1,74 miliona dolara).

Lična imovina rok legende Fredija Merkjurija ide na aukciju

59 predmeta koji su prodatih na aukciji, koja je donela ukupno profit od 12,2 miliona funti (15,4 miliona dolara), među tim predmetima nalaze se scenski kostimi, nakit i slike iz Merkjurijeve obimne umetničke kolekcije.

Ostali predmeti su se kretali od istorijskog srebrnog odela sa šljokicama koji se nosio na turneji „Njuz of d Vorld” kasnih 1970-ih do svakodnevnih predmeta u vlasništvu umetnika, kao što su kolekcija štapića za jelo i Soni D-50 CD plejer.

Merkurijev klavir privukao je najveću ponudu te večeri, uprkos tome što nije bio u skladu sa procenama pre aukcije. Sothebis je prvobitno predvideo da će klavir doneti zaradu između 2 i 3 miliona funti (2,5 do 3,8 miliona dolara).

Svi predmeti koji su se našli aukciji prvobitno je stavila na prodaju Merkurijeva bliska prijateljica Meri Ostin, koja je nasledila većinu njegovog imanja i brinula se o njegovom bivšem domu u Londonu nakon njegove smrti 1991.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR