Glas Javnosti

Dronovi otkrili ogromnu grešku Britanaca u najkrvavijoj bici Prvog svetskog rata

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Otkriće novih arheoloških dokaza o Havthorn krateru, nastalom tokom Prvog svetskog rata na grebenu Havthorn u severnoj Francuskoj, pruža dublji uvid u taktike i posledice bitke na Somi, koja se smatra jednim od najkrvavijih dana u britanskoj vojnoj istoriji.

Britanski vojnici su 1. jula 1916. godine detonirali preko 18.000 kilograma eksploziva u tunelu ispodHawthorn Redoubt-a, ogromnog nemačkog sistema rovova. Međutim, eksplozija je nemačkim trupama pružila dovoljno vremena da integrišu novonastali krater u svoju odbrambenu liniju, što je dovelo do velikih gubitaka britanskih snaga.


Džejmi Pringle, forenzički geonaučnik sa britanskog univerziteta Keele, zajedno sa timom istraživača, koristio je napredne tehnike kao što su dronovi sa multispektralnim kamerama, prizemni laserski skeneri i magnetometri. Ove metode su omogućile detaljno mapiranje i proučavanje kratera, kako na površini, tako i ispod nje.

foto:vikipedija

Istraživači su otkrili fizičke dokaze o tome kako su nemački vojnici iskoristili krater za novu odbrambenu poziciju, uključujući delove rovova i položaje za snajpere. Otkrića ukazuju na stratešku grešku Britanaca, koji su detonirali tunel prerano, omogućivši nemačkim snagama da se pripreme za napad.


Bitka na Somi predstavlja bolan trenutak u kolektivnom sećanju Velike Britanije, a ova istraživanja doprinose boljem razumevanju događaja i taktika korišćenih tokom rata. Forenzička geonauka i arheologija pružaju nove metode za otkrivanje istorijskih tajni, omogućavajući istraživačima da otkriju detalje koji su do sada bili nepoznati.


Ova multidisciplinarna istraga otvara nova poglavlja u razumevanju vojne istorije Prvog svetskog rata. Proučavanjem Hawthorn Redoubt kratera, naučnici pružaju dragoceni uvid u dinamiku rovovskog ratovanja, strateške greške i njihove posledice, te doprinose očuvanju sećanja na istorijske događaje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR