Glas Javnosti

Žena za četiri dolara kupila vazu u prodavnici antikviteta, ispostavilo se da je reč o drevnom majanskom artefaktu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Meksičkoj vladi će biti vraćeno 20 artefakata koji datiraju iz doba drevne prošlosti te zemlje, a svi su pronađeni u SAD, uključujući vazu civilizacije Maja staru preko 1.000 godina koja je prodata za samo četiri dolara u jednoj prodavnici meskičkih antikviteta u okolini Vašingtona.

Meksički institut za antikvitete INAH objavio je vest o vraćanju artefakata među kojima su više vekova stare pločice, ćupovi, kao i skulpture iz doba civilizacije Acteka, Totonaka i Teotihuakana, preneo je Reuters. Artefakti će biti vraćeni Meksiku u narednih nekoliko dana.

Posebnu pažnju privukla  je dobro očuvana crvenkasto bela vaza iz doba Maja koju je, prema izveštajima lokalne televizije u Vašingtonu kupila jedna žena za nepunih četiri dolara u radnji meksičkih antikviteta. 


Ona je obavestila meksičku ambasadu u SAD da veruje da je možda u pitanju autentični artefakt a ne kopija, kako je isprva pomislila.

Potom je predala dragocenu vazu meksičkim zvaničnicima u Vašingtonu, izjavivši da smatra da ovaj drevni istorijski predmet treba da bude vraćen u zemlju porekla.

Glas javnosti /E02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR