Glas Javnosti

ZAISTA SE DOGODILO: Srpske serije i filmovi koji su snimani po ISTINITOM DOGAĐAJU

Kultura
Autor: Glas javnosti

Iz srpske kinematografije mogu se izdvojiti brojni filmovi i serije za koje verujemo da su stvarne ljudske priče, ali kada znamo da jesu zasnovani na istinitim događajima to im dodatno daje na težini. Mnogi su bezbroj puta odgledali neku seriju ili film, a da nisu ni znali da ta priča nije izmaštana, već se stvarno dogodila.

Kralj

Predstojeća serija “Kralj” po romanu Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije” u režiji Zdravka Šotre, čije je snimanje pre mesec dana počelo na Belom dvoru ima istorijsku pozadinu. Radnja serije obuhvata period od ulaska kralja Aleksandra u oslobođeni Beograd po završetku Prvog svetskog rata, pa do atentata na njega 1934. u Marseju. U seriji su likovi uglavnom istorijske ličnosti, a scene su rađene po istinitim događajima.

Kraj dinastije Obrenović

Televizijska serija snimljena je 1995. godine, scenario je napisao Radomir Putnik, a rađena je u režiji Sava Mrmaka.

Radnja serije dočarava politička dešavanja u Srbiji od 1899. godine do majskog prevrata, 29. maja 1903. kada su kralj Aleksandar Obranović i kraljica Draga Obrenović ubijeni. Serija broji 11 epizoda, od čega je 10 urađeno po pouzdanim istorijskim izvorima. U glavnim ulogama našli su se Tihomir Stanić, Ljiljana Blagojević  i Aleksandar Berček.

Ptice koje ne polete

Ovaj film baziran je na istinitom događaju, koji prati tešku sudbinu devojčice Vesne koja boluje od leukemije.Život prosečne porodice menja se iz korena, kada im doktor saopštava da njihova ćerka i nema puno šanse da se izleči od opake bolesti i da joj ostaje još malo vremena. Vesnina majka šalje devojčicu kod svog oca na planinu, gde on pokušava da je izleči uz pomoć prirode, i to mu polazi za rukom. Međutim, kada joj se stanje opet pogorša, dešava se potpuni obrt i deda Zdravko, kojeg je tumačio bata Živojinović strada od strane lovaca.

Priče iz radionice

Ova serija rađena je po liku i delu beogradskog automehaničara Dragiše Krunića, čiju su radionicu posećivali mnogi poznati glumci, lekari, advokati, slikari, a među njima je bio i reditelj Zdravko Šotra, koji je i režirao seriju.

Čuveni automehaničar je u seriji majstor Života, kojeg je igrao Zoran Radmilović.

Radnju serije prate razne životne priče mušterija i profili ljudi sa kojima se majstor Života svakodnevno susreće i bori. Nailazi na surov svet, zbog čega se na kraju u sve razočara, pa odlučuje da i on “okrene list”.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR