Glas Javnosti

NAJTUŽNIJE SCENE SRPSKIH FILMOVA: Uz ova domaća ostvarenja svi smo plakali! (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Filmovi domaće kinematografije uglavnom prikazuju tragedije, stradanja i ratove ali su ujedno prožeti i ljubavlju. Domaći filmovi često govore o ljubavnim ,porodičnim i prijateljskim odnosima. Da li vam se desilo da ne možete da obuzdate suze dok gledate određeni film?

Poznato je da filmovi srpske i jugoslovenske produkcije uglavnom prikazuju surovosti, tragedije, stradanja, ratna stanja, ali su ujedno prožeti nežnošću, požrtvovanjem i ljubavlju.

Scene koje smo izdvojili podsećaju nas na davno prohujala vremena, ujedno čineći da i danas uz njih zaplačemo.

“Nebeska udica”, film o bombardovanju iz 1999. godine režirao je Ljubiša Samardžić. Radnja filma vrti se oko ljubavi prema sportu, bombardovanju i čoveku koji je izgubio život na terenu za košarku. Naime, Kaja bivši košarkaški reprezentaticac, odnosno Nebojša Glogovac želi da popravi teren za košarku u blokovima koji je usled posledica bombarodvanja postao ruševina, a tu nalazi na suparničku bandu. Ono što je posebno dirljivo u filmu je njegov odnos sa autističnim sinom Jovanom koji je prestao da govori posle rata.

"Ubistvo s predumišljajem" (1995) kad Bulika (Branka Katić) Bogdanu (Nebojša Glogovac) daje vunene šarape pred polazak na ratište i kasnije ih pronalazi u grobu. Film prati dve ljubavne priče u ratnim vremenima Jelene Panić - Bulike i njene babe Jelene Ljubosavljević odvojene periodom od 50 godina mira. (1995). U ratnoj 1992  Bulika sreće mladog ranjenika iz Moslavine, Bogdana Bilogorca, koji s nestrpljenjem očekuje svoje ozdravljenje kako bi se vratio na ratište.

 

“Ptice koje ne polete”, film iz 1997. čiji naziv govori i više od reči snimljen je po istinitom događaju. Tužna sudbina devojčice Vesne je raspkala Srbiju, a i dan danas oni koji po ko zna koji put pogledaju film, neće ostati imuni na životnu borbu tog deteta. Naime, lekari su maloj Vesni koja je obolela od leukemije prognozirali još samo godinu dana života. Nakon tog saznja njen deda Zdravko, kog je tumačio Bata Živojinović, odvodio je na planinu gde je inače živeo, kako bi pokušao da je izleči pomoću prirode. Uživajući u pravoj prirodi, trčeći za divljim životinjama, Vesna sklapa poznanstva. Nakon tri meseca, roditelji odvode malu Vesnu u grad na kontrolni pregled. Videvši je rumenu i posle dobijenih rezultata, konzilijum lekara nije mogao da poveruje da se radi o istoj devojčici. Na pitanje, čime ju je deda sem lekova još lečio odgovor Vesne bio je - prirodom.

 

„Nož“ je srpski film iz 1999. godine, nastao po istoimenom romanu Vuka Draškovića iz 1982. godine. Scenario su napisali Miroslav Lekić, Slobodan Stojanović i Igor Bojović, a režirao ga je Miroslav Lekić.  Film prati tragičnu sudbinu članova dve porodice iz Bosne i Hercegovine u Jugoslaviji – Jugovića (pravoslavaca) i Osmanovića (muslimana).  Glavna uloga u filmu pripala je neverovatnom Žarku Lauševiću, a njegov život, odrastanje i shvatanje da nije onaj za koga se mislilo da jeste, i da je u stvari srpsko dete koje je odrastalo kao muslimansko, natera nas da shvatimo da je ljubav krucijalni potencijal koji nam pokazuje da iznad svakog osećanja zla postoji još dublje i snažnije osećanje. 

Film "Lepa sela lepo gore" Srđana Dragojevića snimljen prema istinitom događaju, kada je sedam srpskih vojnika Drinskog korpusa bilo devet dana okruženo u tunelu "Brodar" u septembru 1992. godine. Priča se vrti oko dvojice dečaka, Halila - Bošnjaka, i Milana - Srbina, koji su odrasli zajedno u selu blizu napuštenog tunela. Dvanaest godina kasnije, tokom rata u Bosni, Milan, zarobljen u tunelu sa svojim saborcima, i Halil nalaze se na suprotnim stranama, sudbinski srljajući u sukob. Uloge u filmu tumače: Milorad Mandić, Nikola Kojo, Nikola Pejaković, Branka Katić, Dragan Bjelogrlić, Marko Kovijanić, Bata Živojinović. 

(Glas Javnosti)

 

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR