Glas Javnosti

Legendarni scenarista i producent Norman Lir preminuo u 101.godini

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Legendarni američki televizijski scenarista, filmski producent i aktivista Norman Lir preminuo je u 101. godini.

Holivudska legenda Norman Lir preminuo je prirodnom smrću u svom domu u Los Anđelesu u 101 godini, potvrdio je portparol njegove porodice.

Lir je bio najpoznatiji po svojim renomiranim sitkomima 1970-ih i 80-ih, uključujući Sanford i sin i Džefersonovi. Proslavljeni američki pisac bio je petostruki dobitnik nagrade Emi i član Kuće slavnih Televizijske akademije.


Norman Lir uticajni televizijski producent i scenarist dominirao je američkom komedijom u udarnom terminu 1970-ih i razbijao barijere aktuelnim sitkomima koji su izvlačili humor iz žestokih kulturnih ratova u zemlji.



Rođen je kao Norman Milton Lir 27. jula 1922. u Nju Hejvenu, Konektikat, u porodici Džinet i Hajmana „Hermana“ Lira. Kada je Lir imao 9 godina, njegov otac, čovek koga je kasnije okarakterisao kao „prostaka“ uhapšen je i zatvoren zbog prodaje lažnih obveznica. Lir je to opisao kao jednu od ključnih epizoda svog života.


Lir, koji je počeo kao pisac za u posleratnim godinama, bio je odgovoran za niz hit serija 1970-ih koje su razbile tabue u vezi sa zabavom i pomogle da se definiše generacija. Njegove emisije su se rutinski bavile ozbiljnim društvenim pitanjima, od kojih su neka retko viđena na TV-u, od rasizma, silovanja i abortusa do menopauze, homoseksualizma i religije.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR