Glas Javnosti

FILM O SPAJDERMENU POVUČEN : Greška koju VELIKI FANOVI NE BI OPROSTILI

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Novi film "Spider-Man: Across the Spider-Verse" uklonjen je sa bioskopskih repertoara u više od 10 zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom bez objašnjenja.

Pretpostavlja se da je to učinjeno zbog bilborda na kojima se pojavljuje transparent kojim se poziva na zaštitu prava transrodnih osoba.

Iako zvanično nisu navedeni razlozi, pominjanje transrodnosti u pozitivnom kontekstu moglo bi da bude razlog za povlačenje filma, navodi Asošiejted pres.

U većini muslimanskih zemalja homoseksualnost ili transrodni identitet smatraju grehom i vide kao suprotstavljanje verskim uverenjima i društvenim normama.

U filmu postoji kadar u kojem se vidi transparent na kojem je odštampano: "Zaštititi trans decu", koji visi u sobi Gven Stejsi, pauka superheroja.


Film, međutim, zasad nije zvanično zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali ne očekuje se da će biti prikazan.

Prvobitno je bilo planirano da film bude prikazan na Bliskom istoku 22. juna, uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Film se u repertoarima pojavio tek prošle nedelje u Kuvajtu, UAE, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Bahreinu, Libanu i Egiptu, ali je naglo i bez previše pompe puvčen.

Glas javnosti/D03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR