Glas Javnosti

Прави живот у црно-белом филму, Нетфликс и још по нешто

Kultura
Autor: Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

„Рома”, најинтимнији филм Мексиканца Алфонса Куарона, снимљен под окриљем из Кана „протераног” Нетфликса који је заслужан и за завршетак последњег филма Орсона Велса „Друга страна ветра”.

Оно што Кан није хтео Венеција је прихватила. Нетфликс, не само што се уселио већ се и раширио по Лиду, па је међународна публика 75. Мостре у прилици да премијерно види филмове који су настали под продукцијским окриљем ове моћне, рекла бих и незаустављиве, глобалне интернет ТВ мреже. Међу њима су и „Рома“ Алфонса Куарона, захваљујући Нетфликсу и коначно довршени последњи филм Орсона Велса „Друга страна ветра“, а већ сутра и ново филмско чедо легендарне браће Коен, вестерн „Балада о Бастеру Скрагсу“, који је Нетфликс првобитно био наручио као шестоделну телевизијску серију.

Црно-бели, поетско-лирски и нежно породично-драмски филм „Рома“ Алфонса Куарона на задовољство публике и критичара виђен је још јуче. Ово је до сада најинтимнији филм иновативног и свестраног мексичког филмског мага који се осећа удобно и када ствара високобуџетске холивудске франшизе попут „Харија Потера“ и епске „Гравитације“ и када је код куће, на домаћем, „еротском“ тлу („И ја теби кеву“) и када осваја Оскаре.

Куарон се сада враћа у прошлост, у време свог детињства у Мексико Ситију бурних седамдесетих година прошлог века – у Рому, суседство које насељава мексичка средња класа којој је припадала и његова породица – да би „написао“ једно од најлепших љубавних писама жени. Жени која га је подигла. Кућној помоћници и дадиљи, једној од оних Индијанки које су уз сву своју дугогодишњу посвећеност кућним пословима, шириле своју љубав и примале у своје срце све чланове породице којој служе, сведочећи и свим породичним ломовима, и срећним и тужним тренуцима.

Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR