Glas Javnosti

PORTRETI KOJI DOTIČU EMOCIJE, PODSTIČU MAŠTU I BUDE PODSVEST: Izložba slika Jelene Tijanić Savić

Kultura
Autor: Glas javnosti

Izložba „Sva moja lica” Jelene Tijanić Savić predstavljena je u galeriji „Singidunum”. Posetioce je na otvaranju pozdravila kustoskinja galerije Maja Škaljac Stanošević, a o autorki i njenim radovima govorila je istoričarka umetnosti dr Kristinka Selaković, koja je napisala i tekst za katalog izložbe.

Pred ljubiteljima slikarstva našlo se tridesetak slika i akvarelisanih crteža autorke, koja je ženskim portretima predstavila svoja osećanja i svakodnevne misli, ali se, kako je to objasnila istoričarka umetnosti, „u njima svako od nas može pronaći i prepoznati”.
foto: privatna arhiva Jelena Tijanić Savić
„U izloženim radovima Jelena najveću pažnju posvećuje crtežu želeći da jasno predstavi izraz lica i emociju, jer olovka daje strukturu samog lika. Bojom oživljava svoje portrete i čini ih da budu topli, poletni i razigrani. Na slikama se pojavljuju i motivi poput jajeta, gnezda kuće, koji jasno upućuju na jaku vezu umetnice sa svojim korenima, rađanjem, detinjstvom, toplinom doma. Time ističe važnost čuvanja tradicije i porodičnih vrednosti”, navela je Kristinka Selaković.
20230905_193413 foto: privatna arhiva Jelena Tijanić Savić
Cilj ovih slika, kako je istakla, jeste da dotaknu naše emocije, podstaknu maštu i probude podsvest.

foto: privatna arhiva Jelena Tijanić Savić

Jelena Tijanić Savić rođena je 1976. godine u Užicu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek zidno slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Na istom fakultetu magistrirala je iz oblasti mozaika. Član je ULUPUDS-a i radi kao likovni pedagog.

foto: privatna arhiva Jelena Tijanić Savić



Glas javnosti / P02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR