Glas Javnosti

Otkriće koje menja istoriju: Da li je pravi Drakula sahranjen u Italiji?

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ovo otkriće pokreće mnoga pitanja i zahteva dalja istraživanja kako bi se potvrdila autentičnost groba i prava povezanost s Vladom Tepešom.

Istraživanje o mestu poslednjeg počivališta Vlada Cepeša, poznatijeg kao Vlad Tepeš ili Drakula, vodi do intrigantne teze koja ga smešta daleko od Transilvanije, u Napulj, Italija. U središtu ove teorije nalazi se grob u crkvi Santa Maria la Nova u Napulju, koji sadrži simbole povezane sa Vladom Cepešom, uključujući zmaja i dve suprotstavljene sfinge koje se tumače kao aluzija na njegovo ime​.

Istraživači sa Univerziteta u Tallinnu tvrde da je nakon Vladove smrti, umesto da bude ubijen u borbi, kako se prethodno mislilo, bio zarobljen od strane Osmanlija, a zatim otkupljen i prebačen u Napulj gde je i sahranjen. Ključni dokaz je nadgrobna ploča otkrivena u groblju Piazza Santa Maria la Nova, koja prikazuje simbole povezane s Vladom, uključujući zmaja, simbol kuće princa Vlaške.

Međutim, postoje kontroverze oko ove tvrdnje, kao i kritike koje se odnose na nedostatak direktnih dokaza koji bi potvrdili ovu teoriju, posebno u vezi sa Vladovom navodnom ćerkom Marijom Balsom, za koju se tvrdi da je bila sahranjena u Napulju. Neki istorijski zapisi povezuju simbol zmaja s porodicom Matteo Ferrillo, Balsinim tazbinom, što dodatno komplikuje tvrdnje.

Ovo otkriće pokreće mnoga pitanja i zahteva dalja istraživanja kako bi se potvrdila autentičnost groba i prava povezanost s Vladom Tepešom. Bez obzira na kontroverze, ideja da je istorijska figura koja je inspirisala lik Drakule sahranjena u Italiji dodaje novi sloj misterije legendi koja već vekovima zaokuplja maštu ljudi širom sveta.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


Ovo otkriće pokreće mnoga pitanja i zahteva dalja istraživanja kako bi se potvrdila autentičnost groba i prava povezanost s Vladom Tepešom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR