Glas Javnosti

Oко ретко ког остварења се подигне прашина пре него што уопште буде снимљен. Седам дана пре заказаног почетка снимања, раскинут уговор са екипом филма "Мезимица",

Kultura
Autor: Глас јавности / Н1 / од 25.09.2018.

До прве клапе није ни дошло. Снимање трилера "Мезимица" Филмски центар Србије подржао је прошле године, да би свега недељу дана пред укључивање камера, цео пројекат пао у воду.

"Потписао сам споразумни раскид уговора са директором Филмског центра Србије Бобаном Јевтићем, по коме су се обе стране сагласиле да не постоје услови под којима би филм могао нормално да настави да се ради. То је оно што је документовано и ван тога немам додатних коментара", изјавио је Светозар Цветковић, продуцент филма "Мезимица".

И заиста, Цветковић више није ништа не коментарисао, иако јавност још увек нема одговор шта се збило. Своју верзију зато има сценариста филма Димитрије Војнов.

"У то немам никакву дилему. Овај филм је забрањен", каже Војнов.

Војнов сматра да је "Мезимица" цензурисана услед хајке вођене против, како каже, непостојећег антисрпства које је неко учитао у његов филм.

Наиме, због дела сценарија у коме се у српским институцијама врши трговина органима, Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ упало је у Филмски центар Србије, а у једном таблоиду написано је да је нови Управни одбор Филмског центра предвођен Јеленом Триван, стао на пут спорном сценарију.

"Снимање оваквог филма скренуло би пажњу са теме Жуте куће и оснивања Специјалног суда за злочине почињене над Србима на Косову и Метохији и релативизацију одговорности", наводи Филмски центар у саопштењу.

У Филмском центру демантују да је оваква изјава изашла из њихове установе, као и да је "Мезимица" цензурисана због садржаја. Они су се, подвлаче, процедурално обавезали да финансирају филм, коме је накнадно промењен сценарио. Због чега је уопште мењан, кажу - не знају.

"Независна комисија је имала пројекат на столу, она се одлучила за тај пројекат, тако да би свака суштинска промена требало да се јави и да се о томе поново расправља", каже Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије.

Н1: Да ли је могуће да је неко из ваше куће вршио притисак на продуцента и редитеља?

"Не да ја знам. Ја нисам", наводи Јевтић.

А шта је истина? У сценарију се Косово ни не помиње, нити су националности ликова од било каквог значаја.

"Мислим да су, просто, у страху биле велике очи. После филма 'Терет' је вероватно неко из власти питао - јел' ви имате још неко непријатно изненађење, да сте подржали а да тамо нису чиста посла. Неко је рекао - е, па за ово се сумњало да је нешто антисрпски и они су, просто, изопструирали тај филм да не би размишљали", оценио је Војнов.

Нова председница Управног одбора Јелена Триван није одговарала на поруке и позиве Н1, док је несуђени главни глумац Никола Којо поручио да, уколико продуцент и редитељ ћуте, ни он не жели више ништа да коментарише.

Глас јавности / Н1 / од 25.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR