Glas Javnosti

FILMOVI KOJE ĆEMO GLEDATI NA FESTU: Oskarovci na REPERTOARU najvećeg domaćeg festivala!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Međunarodni filmski festival Fest u Beogradu prikazaće premijerno od 7. do 16. maja pet filmova koji su upravo dobili nagradu Oskar, uključujući pobedničku “Zemlju nomada” Kloi Žao, a nakon Festa film će preći i na bioskopska platna.

Uz “Zemlju nomada”, koja je osvojila Oskara za najbolji film, režiju Kloi Žao i najbolju glavnu glumicu – Frensis Makdormand, 49. Fest prikazaće i filmove “Otac” Florijana Zelera, za koji je ser Entoni Hopkins osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca, a Zeler i Kristofer Hampton nagrađeni su za adaptirani scenario, zatim “Žena koja obećava”, čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fenel dobila Oskara za najbolji originalni scenario, “Zvuk metala” sa nagradama za najbolju montažu i zvuk, kao i film “Minari” Lija Ajzaka Čanga, za koji je južnokorejska glumica Ju Jung Jun dobila Oskara za sporednu žensku ulogu.

U užem krugu izbora za najbolji film van engleskog govornog područja našao se “Čovek koji je prodao svoju kožu” tuniske autorke Koter Ben Hanije, koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu 49. Festa.

Film “Zemlja nomada” naći će se posle 49. Festa u bioskopima od 13. maja, u distribuciji MegaCom Filma, koji je najavio u distribuciji i dramu “Minari”, kao i animirani film “Duša”, dobitnik Oskara za najbolji animirani film i najbolju muziku, a prethodno je i nagrade Bafta i Zlatnog globusa.

Što se najveće nagrade Akademije filmskih umetnosti I nauka, popularnog Oskara tiče, on je dodeljen 93. Put preksinoć u pozorištu Dolbi I drugim lokacijama u Los Anđelesu.

Kao što smo već pomenuli film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao pobednik je ovogodišnje, 93. dodele Oskara.

U toj kategoriji bili su nominovani „The Father“, „Judas and the Black Messiah“, „Minari“, „Promising Young Woman“, „Sound of Metal“, „The Trial of the Chicago 7“ i „Mank“ koji je bio favorit dodele sa najviše, ukupno deset nominacija za ovogodišnje Oskare.

Za razliku od prethodnih ceremonija, prvi put je dodela Oskara za najbolji film uručena pre nagrada u drugim kategorijama. Ostvarenje je dobilo glavnu nagradu, Oskara za najbolji film, dok je rediteljka osvojila nagradu za najbolju režiju i postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka u toj kategoriji. Rediteljki Kloi Žao(39) je „Nomadland“ treći film u karijeri.

Pored Kloi Žao u toj kategoriji bili su nominovani Dejvid Finčer za „Mank“, Li Ajzak Čung za „Minari“, Emerald Fenel za „Promising Youg Woman“ i Tomas Vinterberg čiji je film „Drunk“ osvojio Oskara za najbolji strani film.

Za ulogu u filmu „Nomadland“ Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand.  

„Mank“ Dejvida Finčera, koji je bio favorit sa najviše nominacija, ukupno deset, osvojio je samo dva Oskara u kategoriji najbolje fotografije i najboljeg dekora.

Za najboljeg glumca proglašen je se Entoni Hopkins. Ovo je njegov drugi Oskar posle skoro 30 godina i četiri nominacije, otkako je 1992. nagrađen za ulogu Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Entoni Hopkins (83) je osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca u porodičnoj drami „Otac“, što ga čini najstarijim dobitnikom ove prestižne filmske nagrade u istoriji dodele Oskara. Samo 16 minuta na platnu u pomenutom psiho trileru bilo je dovoljno da legendarni glumac pokaže svoje maestralno glumačko umeće i odigra jednu od najvećih uloga u svojoj karijeri, ali i istoriji sedme umetnosti.

U filmu „Otac“ Hopkins tumači oca koji živi sa ćerkom, dok mu bolest polako uzima razum. Poneka krhotina lucidnosti je i dalje tu, ali veći deo vremena nije siguran u čijem je stanu, ko su ljudi koji mu govore da se godinama poznaju, a on ih vidi prvi put u životu, i muči ga ono najteže pitanje: “Ko sam ja?“

Reditelj Florijan Zeler, koji je režirao ovaj film po sopstvenom komadu, savršeno ulazi u um dementne osobe tako što brka uloge na ekranu, ćerku glumi čas jedna čas druga glumica, situacije koje su se tobože desile, opet se ponavljaju, prostor se konstantno menja (slike na zidovima su čas tu, a čas nisu), što nam bolno i tragično dočarava zbunjenost, paranoju i frustraciju osobe koja polako gubi niti koje je vezuju sa realnošću, što je slavni glumac izvanredno dočarao.

Ceremonija 93. dodele Oskara bila je drugačija u odnosu na ranije manifestacije. Mnogo svedenija, bez pompe i glamura, a samo 170 filmskih stvaralaca bilo je prisutno u dvorani, u kojoj se insistiralo na poštovanju svih epidemioloških mera.

Prestižna nagrada za najbolji strani film je na ovogodišnjoj dodeli Oskara otišla u ruke Tomasa Vinterberga, reditelja filma „Još jedna runda“, čiji je govor prilikom primanja nagrade bio najpotresniji i najemotivniji na 93. dodeli najprestižnijeg priznanja u svetu filma.

Nakon što se zahvalio svom timu i kolegama, naročito glavnom glumcu Madsu Mikelsenu, Vinterberg je otkrio da je njegova ćerka Ajda koja je imala samo 19 godina poginula u saobraćajnoj nesreći samo četiri dana nakon što je počelo snimanje filma.

– Ajda je trebalo da bude deo ovog filma. Nekoliko meseci ranije je pročitala scenario i oduševila se. Ako se iko usuđuje da veruje u to da je ona ovde, sa nama na neki način, onda može i da je vidi kako tapše i navija sa nama – rekao je Vinterberg sa suzama u očima koji je i film i Oskara posvetio njoj.

– Napravili smo ga kao spomenik za nju. Tako da, Ajda, čudo se uprvo desilo i ti si deo tog čuda. Možda čak i odnekle vučeš konce. Ali ovo je za tebe – rekao je on.

Reditelj je ranije izjavio kako mu je snimanje „Još jedne runde“ pomoglo da se nosi sa tragedijom koja ga je zadesila.

– To mi je dalo poentu u životu i spasilo me da ne potonem na dno. Osećao sam da mi je data neka viša svrha time što snimam ovaj film za nju. Pre njene smrti imao sam ambiciju da stvorim priču koja je potvrda života, a onda mi je ta ambicija postala potreba. Hteo sam da slavim  život koji tako lako možemo da izgubimo – rekao je on.

Vinterberg se takođe zahvalio svom timu i podršci koju je od njih dobio.

– Posvetili su ovome ceo svoj život, to je učinila cela ekipa i sada je sve to sačuvano na filmskoj traci i, nadam se, ostaće tu u znak sećanja na moju ćerku – emotivno je završio svoje obraćanje poznati umetnik.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR