Glas Javnosti

VUK SE VRATIO NA SVOJE MESTO! Završena restauracija jednog od najznačajnijih spomenika u Beogradu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću je restauriran i, uz pomoć mehanizacije, vraćen na svoje mesto, na postament u parku u centru Beograda. Restauracija je trajala više od mesec dana.

Spomenik Vuku Karadžiću je restauriran u Smederevu, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića. Skinut je sa postamenta i poslat na sanaciju 7. novembra ove godine, tačno na dan kada je svečano i otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina – 7. novembra 1937. godine. Delo je poznatog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Jedan je od najznačajnijih spomenika u Beogradu.

Posle velikih i uspešnih rekonstrukcija spomenika Pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prvo je izradila Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi za sanaciju spomenika.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, s obzirom na to da se spomenik nalazio u izuzetno lošem stanju, piše Mondo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR