Glas Javnosti

VOJVOĐANI O SRAMNO MALOM BUDŽETU ZA KULTURU: Jedini smo u državi koji su uspeli da sačuvaju sve projekte, a da ne OŠTETIMO nikoga!

Kultura
Autor: Glas Javnosti

U situaciji kada je Pokrajinska vlada smanjila svoj ukupan budžet za 4,2 milijarde dinara u odnosu na aktuelni od  73,6 milijardi, deo zadužen za kulturu i informisanje uspeo je da „izboksuje“ to da budu održani svi kulturni projekti započeti pre krize izazvane korona pandemijom.

Osim što se čini da su mnogo bolje organizovani od svojih kolega iz Beograda, to je i veliki uspeh za kulturne radnike u situaciji kada je budžet za kulturu "sramno mali" i iznosi 0,73 procenta ukupnog budžeta Srbije. Što ga čini i najmanjim u regionu.

-Zaista ispada da smo bolje organizovani, jer matematičke činjenice govore  tako, uspela sam da to izdejstvujem na taj način u odnosu na 12 ustanova čiji smo mi osnivači. Redukovali smo sredstva, ali isto tako i zahvaljujući podršci predsednika Pokrajinske vlade koji nije očekivao od Sekretarijata  za kulturu toliko smanjenje budžeta. Dao nam je prostora da smanjimo koliko je zaista najneophodnije, a sva ostala sredstva nismo umanjili, već smo ih naprotiv sačuvali da bi svi akteri  u kulturi mogli da realizuju svoje projekte. Zaista toga ne bi bilo bez njegove podrške da nam da toliko prostora da ne oštetimo institucije na redovnom finansiranju. Ovo je važno i zbog toga, jer nas je ovaj virus pogodio pre svega psihički, a i zbog umetnika, jer im je to svrha postojanja, kaže za Glas Javnosti, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje. Ona dodaje da to nisu učinili za javne konkurse sprovedene do maja meseca.

-Nismo imali smanjenje budžeta, uspela sam da ga sačuvam upravo da bih pomogla ne samo institucijama već i kompetnom nevladinom sektoru, sve naravno sa nadom da ćemo imati  kulturne događaje i da će moći da ih realizuju svoje projekte kako su zamislili na početku godine pre nego što nas je zahvatila pandemija. Racionalizovali smo sredstva u odnosu na finansiranje naših ustanova čiji smo osnivači, u onom delu gde nije realizovan program sticajem okolnosti, i tim uštedama smo zapravo vratili sredstva u budžet a nikoga nismo oštetili, niti ustanove koje finasiramo za redovnu delatnost, niti konkurse kao takve. Uspeli smo da napravimo sjajnu matematičku konstrukciju i zapravo smo jedini u državi koji su uspeli to da izdejstvuju. Imali smo primere grada Beograda i Republičkog  ministarstva koji su itekako smanjili svoja budžetska sredstva i mi smo, ali ni na čiju štetu, pa svi mogu da realizuju svoje programe u punom kapacitetu i onako kako je bilo zamišljeno početkom godine, zaključuje Dragana Milošević.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR