Glas Javnosti

ВИМИНАЦИЈУМ: Откривен брод!

Kultura
Autor: Политика

У равници североисточно од Виминацијума откривен је брод, који ће у целини моћи да се реконструише.

 

Директор Археолошког института у Београду и руководилац пројекта Виминацијум др Миомир Кораћ, објавио је да је у равници североисточно од Виминацијума откривен брод. „Лежао је на песку који је очигледно речни седимент, а био је делимично затрпан њиме, а делом глином која је највероватније мочварни седимент који је настао након промене речног тока када је овај простор постао рит. Слој изнад брода је мешовит и настао је комбиновањем еолског и флувијалног наноса. Ветар је доносио лес, а река повременим и честим плављењем муљa”, каже Кораћ.

Брод је откривен на дубини између седам - осам метара испод површине земље, а лоциран је источно од ушћа старе Млаве у Дунав, 500 метара источно од ове локације пре месец дана је пронађен и моноксил у истом кориту. „Пре годину дана на истом потезу пронађено је и гвоздено сидро, које је нестало исто вече кад га је багер избацио. У питању је веће речно корито које је својевремено или било главни ток Дунава или већи рукавац Дунава”, наводи Кораћ. Очувани део брода има дужину од 9,5 метара, а може се претпоставити да је био дугачак до 15 метара, док је широк максималних 2,70 метара. 

„Прамац подсећа на римски рострум што можда указује да је у питању мањи ратни брод. На крми је откривен квадратни усадник за једно крмено весло. Равно дно брода указује да је пројектован за дејства у плитким речним водама. Брод залази у профил под скоро правим углом и одлично је очуван у делу који је опстао”, каже директор и додаје да на дну има трагова репарације и поправљања пукотина које су могле настати и неким ранијим насукавањем.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR