Glas Javnosti

OD SAMURAJSKIH EPOVA DO RATOVA ZVEZDA: Kako je nastao lik najvećeg zlikovca

Zabava
Autor: Glas javnosti

Džordž Lukas, tvorac "Ratova zvezda", nije krio svoju inspiraciju iz japanske kulture.

Jedan od ključnih izvora inspiracije za njegovu epohalnu franšizu bila je "Skrivena tvrđava" (1958) legendarnog japanskog reditelja Akire Kurosave. Ovaj film, poznat po svojoj uzbudljivoj priči, kompleksnim likovima i impresivnoj vizuelnoj prezentaciji, inspirisao je Lukasa da stvori bogat univerzum "Ratova zvezda".


Iako je inspiracija za lik Darta Vejdera bila široka i raznovrsna, interesantno je uočiti paralele sa japanskim samurajem Date Masamune-om. Date Masamune, poznat kao Jednooki zmaj, živeo je u 16. veku i bio je poznat po gubitku desnog oka usled morbila u detinjstvu.


Paralele između Darta Vejdera i Date Masamune-a leže u njihovim teškim političkim vremenima i transformaciji likova. Obojica su se suočavala sa gubicima porodica i životnim tragedijama koje su ih odvele na put osvete i moći. Oba lika takođe dele sličan put prelaska na tamnu stranu.


Ova dublja analiza lika Darta Vejdera i njegove veze sa japanskim samurajima dodatno obogaćuje našu percepciju ovoj ikoničkoj sagi. "Ratovi zvezda" ostaju jedan od najuticajnijih filmskih serijala u istoriji, a Dart Vejder ostaje ključni element koji je doprineo njihovoj dugotrajnoj popularnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR