Glas Javnosti

Ko je novi prestolonaslednik danskog trona?

Svet
Autor: Glas javnosti

Dancima je u novogodišnjoj noći priređeno iznenađenje kada je kraljica Margreta II objavila abdikaciju i odlučila da tron prepusti svom sinu Frederiku.

Jedina vladajuća kraljica na svetu i evropski monarh sa najdužim stažom podneće ostavku 14. januara, obeležavajući 52 godine od kada je postala kraljica. "Prepustiću presto svom sinu, prestolonasledniku Frederiku“, najavila je ona uživo na TV-u.


Ono što se zna o budućem danskom kralju jeste da je bio poznat kao "partijski princ" početkom 1990-ih, ali je to počelo da se menja nakon što je 1995. diplomirao političke nauke na Univerzitetu Arhus.



Bio je prvi danski princ koji je završio svoje univerzitetsko obrazovanje. Tokom studija boravio je na Harvardu u Sjedinjenim Državama, gde se upisao pod pseudonimom Frederik Henriksen. Kasnije je služio u Danskoj mornarici, gde je stekao nadimak "Pingo" – koji je stekao nakon što se njegovo odelo napunilo vodom tokom kursa ronjenja i morao je da se gega kao pingvin.

Ovaj 55-godišnjak se proslavio kao hrabar, učestvujući u četvoromesečnoj skijaškoj ekspediciji preko Grenlanda 2000. godine. On je hospitalizovan zbog nezgoda sa sankama i skuterom.


"Ne želim da se zaključavam u tvrđavu. Želim da budem svoj, ljudsko biće", rekao je jednom prilikom, insistirajući da će se toga držati čak i nakon što preuzme presto. Prestolonaslednik Frederik poznat je po svojoj strasti prema životnoj sredini. Obećao je da će "usmeriti brod" Danske u budućnost.

Njegova supruga, rođena u Australiji, princeza Meri, odrasla je na ostrvu Tasmanija i radila je kao advokat kada se par upoznao 2000. godine, u baru u Sidneju tokom Olimpijade. Jednom je u jednom intervjuu rekla da nije znala da je on princ od Danske kada su se upoznali, rekavši: "Pola sata kasnije neko mi je prišao i rekao: Znate li ko je ovaj čovek?"

Neki smatraju da predstavljaju moderne vrednosti i trudili su se da svoje četvoro dece, ćerku, sina i blizance, vaspitaju što normalnije, šaljući ih uglavnom u državne škole.


Suprotno britanskoj kraljevskoj tradiciji, neće biti formalne ceremonije krunisanja princa Frederika. Umesto toga, njegovo pristupanje će tog dana biti objavljeno iz zamka Amalijenborg u Kopenhagenu. On će postati kralj Danske i šef države u zemlji koja je ustavna monarhija, kao i na Grenlandu i Farskim ostrvima.

Glas javnosti/B01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR