Glas Javnosti

NEMCI POKUŠAVAJU DA OPRAVDAJU SVOG SRAMNOG AMBASADORA: Nazvao srpsku svetinju Dečane "kosovskim manastirom"

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da se ambasador te zemlje na Kosovu Jern Rode nije zalagao za pomeranje spomen ploče na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, dok se, kako navode, po pitanju manastira Visoki Dečani osvrnuo samo na njegov geografski položaj.

Time je Ministarstvo, u dopisu odgovorilo na upit poslanika Alternative za Nemačku (AfD) Petra Bistrona "zašto se ambasador Nemačke na Kosovu i Metohiji Jern Rode izjasnio za premeštanje spomenika palim Srbima od 1912. do 1918. i zašto je okarakterisao srpski manastir Dečani kao "kosovski manastir"".


"Tvrdnja da se nemački ambasador izjasnio za premeštanje spomenika je netačna. Činjenica je da je bez znanja nemačke ambasade jedna spomen-ploča na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, uoči 11. novembra, premeštena u vezi postavljanja novog spomenika. Na tom mestu je održana nemačko-francuska komemoracija žrtava Prvog svetskog rata.
 


Obe ambasade su se javno izjasnile i izrazile žaljenje zbog tog incidenta. Krajem novembra je spomen ploča vraćena na svoje mesto", ukazuje se u odgovoru državnog ministra u Ministarstvu spoljnih poslova Katje Kojl.

Kojl podseća da su se Ministarstvo spoljnih poslova i nemačka ambasada na Kosovu u više navrata zalagali za SPC. 

"U jednom tvitu od 17.novembra se nemački ambasador osvrnuo na geografski položaj manastira na Kosovu", dodaje se u odgovoru na poslaničko pitanje.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR