Glas Javnosti

U ovom periodu rode stalno doleću u isto mesto već više godina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povratak u staro gnezdo na dimnjaku kotlarnice pored Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, par roda koji se ovde odomaćio duže od dve decenije, ovih dana obradovao je brojne Šapčane i najavio proleće u gradu na Savi.

S puta iz Afrike, dugog na hiljade kilometara, ove godine, rode su vratile ranije nego lane.
Ovi "svetski putnici" odmah su započeli popravku gnezda na vrhu dimnjaka stare kotlarnice nekadašnje gradske Vodne zajednice. Ovaj par selica Šapčani godinama viđaju u istom gnezdu, a svaki povratak unosi novu radost u grad.
- Svake godine ih viđam. Ovde su sigurno dvadesetak i više godina, bar koliko ja pamtim. Obično prvo stigne mužjak, krajem marta, a onda i ženka. On je zadužen za popravku gnezda, dok se dama priprema za polaganje jaja. Najviše se obradujem kad vidim mladunce, a svake godine bude po dvoje ili troje – priča Šapčanka koja živi u blizini.


Nekad je bilo uobičajeno da se vraćaju oko 20 marta, pred praznik Mladenci, u skladu sa svojom simbolikom, ali su ove godine povratak uskladile sa kalendarom.
Interesantno je da su odabrale baš ovo mesto, gde ima mnogo dece, jer se u blizini nalaze dva šabačke srednje škole. Time su još jednom potvrdile narodno verovanje da donose sreću, plodnost i prosperitet porodici.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR