Glas Javnosti

Koliko "klinci robuju" markama ?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svako od nas je bio u situaciji pogotovo ko ima tinejdžere da se suoči sa situacijom da deca traže "firmirane" stvari...

 Te njihove "firmirane" stvari podrazumevaju određene robne marke koje su popularne naročito među tinejdžerima. Današnji klinci smatraju da nisu "in" ako ne nose skupu garderobu i još skuplje patike od čega se roditeljima uglavnom vrti u glavi. Garderoba u tim godinama kod njih predstavlja "statusni simbol" što apsolutno nema veze sa istinom....ali dokazati to  usijanoj tinejdžerskoj glavi je nemoguća misija.

Ono što je posebno deprimirajuće je što je takav "trend" među tinejdžerima ozbiljno zaživeo te valja izdvojiti u najboljem slučaju (ako roditelji zarađuju iole pristojno) četvrtinu plate samo za patike!!! Retko koji današnji roditelji imaju sreće da su im deca "neopterećena" da li nose "Nike" patike ili neku manje poznatu marku.


Deca su generalno "uniformisana"...svi u sličnim patikama, duksevima sa kapuljačama, uskim farmerkama podignutim tako da se vidi članak i u sred zime, helanke kod devojčica moraju biti što uže tako da se "ocrtava" sve....kratke majice jer mora da se vidi pupak i sve to MORA da bude "firmirano" obavezno kupljeno u "Galeriji", "Ušću", Ada mol-u" ili u nekom od popularnih šoping centara. Prosto oni nisu prihvaćeni u društvu ako kojim slučajem odstupaju od ovog nakaradnog sistema koji im je nametnut sa zapada kroz razne "instagrame","tik-tokove" i kroz slične budalaštine.

Mislite da oni razmišljaju o onoj deci kojoj roditelji ne mogu da priušte garderobu koja je skupa (što ne znači i kvalitetna)....ne, većina takve dece je ismevana , ogovaraju ih i smeju im se govoreći kako su "jadni". Nisam ni za školsko uniformisanje ali jesam za to da se zna neki red.I opet dolazimo do onog čuvenog "sve polazi iz kuće"...velikim delom da ali društvo ima svoj veliki udeo u čitavoj priči i veoma je teško jednom tinejdžeru sa vrlo "poljuljanim" samopouzdanjem u tom periodu objasniti koliko je glupo biti opterećen iluzornim stvarima.


Složićete se sigurno da smo i mi nekada bili deca i mi koji sada imamo tinejdžere smo uglavnom generacije koje su bile tinejdžeri tokom onih nesretnih devedesetih kada je imati skupe patike bila misaona imenica i ko ih je imao nije smeo u svako doba dana da šeta u njima da mu ne bi "skinuli"....Ima tu i našeg udela jer želimo svojoj deci da priuštimo sve ono što je možda nama nedostajalo.Ima od svega po malo....

  
Činjenica je da "odelo ne čini čoveka", međutim bili deca ili odrasli ljudi neki to ne shvate nikada ...

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR