Glas Javnosti

SVETISLAV BULE GONCIĆ OD DETETA GLUMCA DO DIREKTORA TEATARA: Buckasti majstor za TV reklame (FOTO+VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Za glumca Svetislava Goncića u šali kažu da je duže glumac nego što ima godina, budući da je karijeru počeo kako dečak kada ga je mama upisala na glumu. Bio je član dečjeg dramskog studija Bate Miladinovića u Radio Beogradu.

Tako je Svetislav, rođen na dašanji dan 1960. u Kladovu, jer je u porodici njegove majke postojao je običaj da se sve žene vraćaju kući da bi se porodile, kroz igru zavoleo glumački zanat, a publika njega već tada kao Rašu u “Salašu u malom ritu” Branka Bauera uz nezaboravnog Slavka Štimca. Već u tom uzrastu dobija nadimak Bule jer je bio buckast.

Sa druge strane noviju pozorišnu publiku osvojio je mjuziklom “Neki to vole vruće” po režiji čuvene Soje Jovanović koji se na sceni Pozorišta ne Terazijma daje više od tri decenije, igrajući Dafne koju u legendarnom Vajlderovom filmu tumačio Džek Lemon.  

Manje je poznato da je od malih nogu snima TV reklame, pa jedan deo javnosti nije bio iznenađen njegovim koketiranjem sa politikom, te podrška SNS-u i snimanje političkih izbornih spotova za vladajuću stranku.

Tako je na predlog Ministarstva kulture Svetilav Goncić, direktor Teatra "Vuk", krajem prošle godine imenovan za predsednika Upravnog odbora Narodnog pozorišta. Naravno, i dalje je član Ateljea 212 (u "zamrznutom" statusu).

Inače, popularni Bule nije prvi put u UO nacionalnog teatra. Nalazio se u njegovom sazivu, pre nekoliko godina, ali je iz njega svojevoljno izašao.

Bio je i predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije od 1996. do 1998. godine, direktor Pozorišta na Terazijama od 1998. do 2000. godine.

Kada je u oktobru 2014. Grad Beograd preuzeo osnivačka prava nad Ustanovom kulture „Vuk Karadžić“ od Opštine Zvezdara, postavljen je za vršioca dužnosti direktora ove ustanove. U decembru 2015. Skupština grada Beograda ponovo ga je imenovala na ovu funkciju.  

Pred beogradske izbore 2018. bio je kandidat za gradskog odbornika na listi „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“.  

Iako je izabran za odbornika, odmah je podneo ostavku na tu funkciju. I dalje aktivno učestvuje u kampanjama Srpske napredne stranke. 

Goncić je tokom karijere više puta učestvovao u raklamnim kampanjama, a na internetu se još uvek mogu naći neki od urnebesnih spotova u kojima mu parira kolega sa klase Branimir Brstina.

Iza sebe ima „bezbroj odigranih uloga u pozorištu, na filmu i TV-u“.

Svetislav Goncić kako je u analima “dasaka koje život znače” ostalo zabeleženo, će u Beogradskom dramskom pozorištu ostati upamćen kao Bertold Breht u predstavi „Bubnjevi u noći” i u „Diplomcima” kao gospodin Bredok. Na sceni pozorišta „Boško Buha” odigrao je sjajno ulogu Jovanče u predstavi „Put oko sveta”. U Ateljea 212 je igrao, između ostalog, u predstavama „Propast carstva srpskog”, „Dvije”, „Totovi”, „Mravlji metež”, „Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina”, „Maj nejm iz Mitar”, „Priče iz bečke šume”…

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ?? Filmovi i Serije ?? (@srpska_kinematografija_)

Režirao je i predstave „Dr Džekil i mister Hajd” u SKC-u i „Dama sa kamelijama” u BDP-u. Dobitnik je više nagrada.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @balkanskim.sokakom

Filmska i TV publika obozava ga na osnovu uloga u "Ludim godinama”, “Oktobar festu”, “Šećernoj vodici”, "Hajde da se volimo" te serijama "Srećni ljudi" i “Porodično blago”.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @foto.nostalgija

I dok je kao dete je bio vrlo nestašan, nije se smirio ni kao tinejdžer, danas ga strast prema motorima vodi u nove avanture.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @foto.nostalgija

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR