Glas Javnosti

VELIKI GLUMAC ZAPAMĆEN KAO PRIJATELJ: Dvadeset godina od smrti Marka Todorovića

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Iako je prvi film ciklusa "Lude godine" snimljen 1977. godine i dan danas svi sedimo “zakovani” za televizor kada se emituje “Žikina dinastija”.

Bio je zamišljen kao tinejdžerska priča o problemima mladih. Ubrzo je to postala komedija, pre svega zbog dva glavna lika - Žike Pavlovića i Milana Todorovića.

Zbog velike gledanosti snimljeno je čak deset nastavaka.

Iako je bilo zamišljeno na početku da glavni likovi budu Marija i Boba, publika je najviše zavolela njihove očeve - Žiku i Milana. Zavoleli su ih toliko da svi taj serijal zapravo pamte pod imenom Žikina dinastija. Serijal je u potpuno novom ruhu predstavio i proslavio glumce Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Gidra je slavu stekao ranije u italijanskim vesternima, a domaćoj publici je do tada, između ostalog, najviše bio poznat po seriji "Otpisani" gde je igrao agenta specijalne policije Mikulu.

S druge strane, Marko Todorović je samo par godina pre “Ludih godina” odigrao Josipa Broza Tita u "Užičkoj republici".

Na današnji dan, sećamo se posebno Todorovića, koji nas je napustio pre tačno 20 godina.

Ovaj karakterni glumac rođen je 2. juna 1929. godine. Glumu je završio u klasi Joze Laurenčića. Sa njim su između ostalih studirali Bora Todorović, Ljuba Tadić, Tomo Kuruzović...

Kao što smo napomenuli, prvu veliku filmsku slavu Todorović stiče ulogom Josipa Broza u “Užičkoj republici”.

O ulozi Tita, Todorović u jednom intervjuu kaže:

-To je duga priča. Kad mi je Žika Mitrović dao da igram druga Tita u "Užičkoj republici", on je to utkao u film kao dokument jedan. Tako da sam počeo da razmišljam, da se pripremam. Čitao sam dosta o Titu. Doći do jednog kreativnog čina to je vrlo težak posao. Posebno je teško raditi istorijsku ličnost koja je sa vama, koja je svima nama znana. To se retko kad radi u drami, na filmu. Ja sam imao tu srećnu okolnost i poverenje reditelja- rekao je Todorović.

Ipak, i pored brojnih dugih dramskih uloga, u narodu ostaje upamćen najviše po (ko)lektoru Milanu Todoroviću, najboljem drugu her Žike Pavlovića iz serijala "Lude godine".

Inače, Todorović se odlično slagao sa Gidrom i u privatnom životu. U jednom trenutku Marko je poželeo da prekine snimanje filmova posle petog dela. Glavni razloga je bio to što je Gidra bio prezauzet sa brojnim projektima, te se čekao prvi slobodan termin. Todorović tada odlazi kod Čalića i vraća scenario uz izgovor da ne želi da čeka Bojanićev slobodan termin.

-Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim, našli smo se nekoliko puta u kafani kako bi omekašao njegov stav. Prihvatio je sve uslove, Gidra je znao za ovu priču te je na snimanjima često zadirkivao Marka zbog ovoga- istakao je jednom prilikom reditelj.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR