Glas Javnosti

VEČNO ĆEMO PAMTITI SVOG VELIKOG PRIJATELJA MIKISA TEODORAKISA: Pred milion ljudi je 1999. povikao: 'NE DAMO SVOJU SRPSKU BRAĆU'! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Grčka je i dalje u suzama zbog odlaska njenog najvećeg kompozitora 20. veka Mikisa Teodorakisa. Svojim delom koje je stvrio za skoro jedno stoleće svog života zadužio je svetsku kulturnu baštinu. Za Teodorakisom žali i Srbija jer je izgubila iskrenog prijatelja.

Bio je svestrani umetnik, pisao je simfonijsku muziku, opere, balet, kamernu muziku, oratorije, muziku za pozorište i film, ali i narodnu muziku po čijim se prvim taktovima, kao po sirtakiju iz „Grka Zorbe” uvek znalo – autor je Teodorakis. Muzika za film mu je donela svetsku slavu, „Zorba” je postao nešto poput nacionalne himne.

Mikisova muzika iz "Zorbe" postala je zaštitini znak Grčke u bilo kom delu planete. Mnogi su i dan danas ubeđeni da je to stara grčka narodna muzika nastala pre više stotina godina. Često je isticao da se ponosi što je Grk ali i da se smatra građaninom sveta. Nesebično je pomagao mladim muzičarima i kompozitorima a bio je i poznat i kao neko ko nikada nije odbio da novinarima da intervju.

Teodorakis je pored velike umtnosti koje je stvarao bio i veoma politiki aktivan i večiti borac za pravdu. 

Tokom građanskog rata (1947-1949) bio je na strani levice, bio je prognan i mučen, njegova muzika zabranjena.

U domovinu se vraća 1974. posle pada vojne hunte. Bio je poslanik, ministar, komunista, konzervativac i socijalista…

Svim srcen je stao uz Srbiju i srpski narod tokom NATO agresije 1999. godine.

Na milionskom mitingu u Atini 26. aprila 1999. godine Mikis Teodorakis je govor započeo rečima da je u „Vašingtonu potpisana smrtna presuda međunarodnom pravu”.

 - U Vašingtonu je potpisan zakon džungle i prava jačeg. SAD zajedno sa evropskim zemljama sada mogu da sude, presuđuju i kažnjavaju sve one koji misle i ne uklapaju se u njihove planove. Novo ledeno doba dolazi,” rekao je Teodorakis okupljenim Grcima i podsetio da je kada je bombardovanje počelo izjavio da su „međunarodni zločini i ubistva koje „veliki” pominju samo izgovori, da oni ne haju za razgovore i sporazumno pronalaženje rešenja već da im je glavni cilj da Jugoslaviju pretvore u sprženu zemlju što će i učiniti ukoliko ne naiđu na otpor.

- Žele da pretvore Srbiju u pustoš, pustinju pepela i krvi, da bi je mogli pokazati narednim žrtvama i reći: „pogledajte šta će vam se desiti ako se ne pokorite. rekao je Teodorakis i uz gromoglasan aplauz poručio:

 - Mi Grci moramo biti ponosni jer smo jedini koji ujedinjeni kažemo ‘NE’ varvarizmu”. Stojimo pored žrtava, naše srpske braće, i želimo da naša pesma nadjača zvuk sirena i fijuk raketa. Pevamo iz sveg glasa da nas svi čuju, da nas čuje Evropa koja je, čini se, gluva i slepa. Budite hrabri, istina je na vašoj strani. Beograde, danas pevamo za tebe,” uskliknuo je Teodorakis, a njegove reči dočekali su frenetični aplauzi okupljenog naroda među kojim su se vijorile grčke i srpske zastave.

Mikis Teodorakis je bio prijatelj i sa srpskom i nekadašnjom jugoslovenskom velikom muzičkom zvezdom Mikijem Jevremovićem koji je često izvodio obrade Miksovih pesama.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR