Glas Javnosti

Uspeh srpskog filma! Svetska premijera `Domovine` na festivalu u Marseju

Kultura
Autor: Glas javnosti

Srpski film “Domovine” autorke Jelene Maksimović premijerno će biti prikazan na festivalu “FIDMarseille” u Francuskoj, gde će se nadmetati u takmičarskim selekcijama “International Competition” i “First Film Competition”.

Pomenuti festival u Marseju će se odvijati od 22. do 26. jula ove godine. Festival svake godine prikaže oko 150 filmova za prosečno 25 hiljada gledalaca. Film je urađen u dokufikcijskom ruhu, a sinopsis otkriva sledeće: Mlada žena otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Leto donosi njen povratak selu, kao i nagoveštaje budućih promena.

Jelena Maksimović je režirala film po scenariju koji su napisale ona i Olga Dimitrijević, a saradnici na scenariju su bili Filip Perić i Dario Pikulić. Glavnu ulogu tumači Jelena Angelovski, koja je i producentkinja filma.

Foto: FCS PROMO

Jelena Maksimović je prvenstveno poznata kao montažerka; između ostalih, montiorala je sledeće filmove: “Oktobar”, “Dubina dva”, “Gora”, “Teret”. Dobitnica je nagrade “Marko Glušac” na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2017. godine. Zajedno sa Dušanom Grubinom, režirala je zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje “Taurunum Boy”.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR