Glas Javnosti

Uskoro počinje sa radom NAJSKUPLJI MUZEJ na svetu: U vinskom Luvru ULAZNICE i do 600 evra (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Među najpoznatijim svetskim kolekcionarima vina svakako je Michel-Jack Chasseuil, za čiji se domaći podrum priča da je vinarija Luvr. U svojoj kolekciji ima približno 50.000 etiketa, uključujući neke od najskupljih boca na svetu.

Na nekih 350 kvadratnih metara, na zapadu Francuske u La Chapelle-Baton, vrše se poslednje pripreme za otvaranje muzeja koji bi, ukoliko sve bude išlo po planu, prve goste trebalo da primi ovog leta.

Prema izveštaju The Drinks Business, novac za muzej Chasseuil prikupljen je prodajom boca vrednih oko pola miliona dolara koje navodno vrede mnogo više - pretpostavlja se da čak 60 miliona dolara.

Mnogi se pitaju koliko će se naći ljubitelja vina koji bi izdvojili oko 600 erva da bez degustacije uđu u kolekcionarsko carstvo etiketa, samo da bi gledali - ali šta će se dogoditi, vreme će pokazati.

Chasseuil veruje da će muzej vina podstaći turizam na zapadu Francuske i da će mnogi doći u La Chapelle-Baton upravo zbog vina. U svakom slučaju, njegov muzej će posetiocima ponuditi jedinstveno iskustvo.

Kustos vina posvetio je više od pola svog života sakupljanju desetina hiljada flaša koje drži u podzemnoj pećini na temperaturi između 10 i 15 stepeni Celzijusa i 80 odsto vlažnosti. Njegova kolekcija nikoga ne ostavlja ravnodušnim, čak i monaški princ nakon posete zaključio je da je to jedno od sedam svetskih čuda. Vinski luvr je osiguran sigurnosnim vratima, a kolekcionar drži ključ svog hrama u banci.

Postoji i dobar razlog za takvo obezbeđenje, naime Chasseuilu su pre pet godina pretili kriminalci - slomili su mu prste i držali ga pod oružjem, ispitujući ga gde je ključ. Ključ je bio u banci, a prikupljanje je ostalo na sigurnom. Lopovi su zgrabili samo nekoliko sanduka koji nisu bili zaključani u podrumu.

Da su uspeli da uđu u podrum dugačak 25 metara, Chasseuil bi verovatno ostao bez skupih Petrusovih, vinskih remek-dela Romanee-Conti i vintidž etiketa iz 1904. godine. Sa svojim hobijem Chasseuil je počeo u dvadesetim godinama, a do svog 30. rođendana francuski aeronautičar mogao bi se pohvaliti sa hiljadu vrhunskih boca. Neke od najboljih berbi više ne postoje nigde drugde na svetu - osim u vinskom hramu na zapadu Francuske.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR